Cultura 14/11/2013

Un 25% dels professionals de la cultura guanya menys de 6.000 euros l'any

El CoNCA ha denunciat les condicions dels treballadors al Parlament i enllestirà, abans que acabi l'any, l'Estatut de l'Artista per promoure canvis normatius

Acn
2 min

BARCELONAEl president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA), Carles Duarte, ha aportat aquest dijous al Parlament "dades inquietants" sobre els treballadors de la cultura. Un enquesta realitzada per l'ens a 1.038 professionals indica que només un 16% ingressen almenys 25.000 euros bruts anuals, la quantitat mínima que –segons Duarte– els permetria viure exclusivament d'això. La "precarietat" del sector significa, a més, que un 25% dels seus treballadors ingressen menys de 6.000 euros bruts anuals.

Carles Duarte ha informat en la Comissió de Llengua i Cultura del Parlament de Catalunya, aquest dijous, que el CoNCA està centrant els seus esforços a enllestir l'anomenat "Estatut de l'Artista", "una reivindicació històrica i molt significativa dels sectors culturals" i una "necessitat mol evident" per les circumstàncies complexes i l'impacte que està produint la crisi en el sector. L'Estatut no només serà descriptiu, sinó que també proposarà "la modificació d'algunes normes" –relatives a la regulació laboral de la professió– , i per tant apel·larà a les institucions competents per abordar aquests canvis, ja sigui el Congrés espanyol o el Parlament de Catalunya.

Tasca i revindicacions

El CoNCA també ha informat que segueix duent a terme un procés pilot "d'avaluació estratègica" dels grans equipaments culturals del país, del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), L'Auditori i el Mercat de les Flors. Duarte ha anunciat que els resultats s'exposaran abans que acabi l'any i també aleshores s'anunciarà l'avaluació de "quatre o cinc" equipaments més.

Abans de saber-ne els resultats, però, Duarte ja ha avançat que el mal comú que afecta els equipaments és el descens generalitzat dels seus pressupostos per la retallada de les aportacions de les administracions públiques. El president del CoNCA ha aprofitat l'avinentesa per lamentar el pressupost del departament de Cultura per al 2014, que torna a ser el més baix de totes les àrees de la Generalitat. Duarte ha reiterat que Cultura hauria de representar, almenys, el 2% del pressupost anual.

stats