Cultura 02/09/2016

Focus fa 30 anys amb un 14% més de públic i amb noms com Carmen Machi, Mario Gas, Julio Manrique i Emma Vilarasau

La pròxima temporada del Romea, La Villarroel, el Condal i el Goya inclourà prop de 50 espectacles, 12 dels quals són de producció pròpia

Ara/europa Press
2 min
Dafnis Balduz, Joan Pera i Carles Canut a la imatge promocional de 'La taverna dels bufons'

BarcelonaÉs temporada d'aniversari a l'escena catalana: després dels 25 anys del festival Temporada Alta, Focus ha presentat aquest divendres la 30a temporada, que coincideix amb el primer centenari d'un dels seus teatres, el Goya. Daniel Martínez, el president de Focus, afirma que enguany han programat "sota les mateixes premisses" que la temporada anterior, ja que va tenir un 14% més de públic que la seva predecessora, en un moment, com ha recordat, marcat per la crisi econòmica i "l'estigma" de l'IVA cultural. Després de la presentació, ha quedat un interrogant a l'aire: Qui substituirà Borja Sitjà al capdavant del Romea? Se sabrà al gener. "No és fàcil, i ens prendrem el temps necessari", ha afirmat Martínez.

La nova temporada de Focus inclourà prop de 50 espectacles, 12 dels quals són produccions pròpies. Entre les novetats hi ha 'El filósofo declara', l'adaptació de la novel·la homònima de Juan Villoro, amb Mario Gas i Rosa Renom; 'E.V.A', un espectacle còmic de les T de Teatre sobre un tema que d'entrada no ho és gens: el dolor i la primera versió catalana de la cèlebre 'Art', de Yasmina Reza, amb Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva. Aquest muntatge és una gran aposta del Goya, ja que s'estrenarà a l'octubre i romandrà en cartell fins a l'abril.

També al Romea es podrà veure un espectacle shakesperià del tot beckettià, 'La taverna dels bufons', de Tom Mayneris, amb Joan Pera, Carles Canut i Dafnis Balduz.

La pròxima temporada de Focus comptarà amb dues grans dames de l'escena a l'Estat: Emma Vilarasau tornarà, aquesta vegada al Goya, amb 'Caiguts del cel'. Més endavant, es posarà a les ordres d'Andrés Lima a 'La mare'. L'altra és Carmen Machi, que protagonitzarà l'autora de 'Las Meninas', amb text i direcció d'Ernesto Caballero.

Actriu d'una generació més jove que la de Machi i Vilarasau, però també molt reconeguda, Clara Segura serà una de les protagonistes de 'La treva', de Donald Margulies, a les ordres de Julio Manrique.

Pel que fa als escenaris que tornaran als teatres de l'empresa hi ha 'Sócrates', amb Josep Maria Pou; 'El preu', d'Arthur Miller, i 'Federico García', l'espectacle de Pep Tosar sobre Lorca. En total, com ha explicat Martínez, en aquesta temporada dels quatre teatres de Focus hi haurà 287 artistes de 32 companyies. La xifra de públic està consolidada en 100.000 espectadors.

El Teatre Condal arrencarà la temporada amb la comèdia de Pep Anton Gómez i Jordi Sánchez 'Avui no sopem' i continuarà amb un nou musical de Geronimo Stilton, de Lluís Danés' i 'Homes', de Sergi Belbel i Carol López.

stats