Patrimoni
Cultura 21/07/2011

Els fills de Centelles volen que l'arxiu fotogràfic es quedi a Salamanca

Es crearà una comissió bilateral per negociar el retorn de l'arxiu Centelles a Catalunya

Redacció
2 min

BarcelonaEls fills del fotògraf Agustí Centelles, Sergi i Octavi, van recordar ahir que els negatius del fons fotogràfic del seu pare han d'estar "de forma única i permanent" al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, tal com consta en les condicions de venda d'aquest arxiu.

Els germans Centelles van afirmar, a més, que no s'involucraran en una possible petició per part del govern català perquè l'arxiu històric del seu pare pugui traslladar-se de Salamanca a Catalunya.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va anunciar ahir, després de la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat de Catalunya, la creació d'un grup de treball que negociarà el traspàs a la Generalitat dels fons de Centelles adquirits pel ministeri de Cultura. En aquella ponència també hi participaran els hereus de Centelles, tal com van demanar.

No obstant això, Octavi Centelles ha sortit avui al pas de les paraules de Duran i Lleida i ha assegurat que ni ell ni el seu germà se senten representats "en cap possible comissió relacionada amb el fons fotogràfic d'Agustí Centelles", atès que actualment el propietari d'aquest fons és el ministeri de Cultura.

"No acceptaré cap manipulació dinou mesos després de la venda, i molt menys que se m'involucri en una possible petició perquè l'arxiu històric pugui sortir o traslladar-se des de la seu del Centre Documental de la Memòria Històrica a Salamanca i pugui ser cogestionat per la Generalitat de Catalunya", afirma Octavi Centelles.

El fill del fotògraf precisa que la polèmica venda del fons fotogràfic es va realitzar el desembre de 2009 al ministeri de Cultura davant l'"assetjament" del govern de la Generalitat, que va decretar l'inici d'un expedient de declaració de bé d'interès cultural "sense comunicació prèvia als interessats".

Entre les condicions de venda d'aquest arxiu, adverteix el fill del fotoperiodista, es va afegir una declaració notarial, signada pels dos hereus, en què s'indica que els negatius hauran d'estar "de forma única i permanent a la seu del Centre Documental de la Memòria Històrica a la ciutat de Salamanca".

Centelles remarca que en aquesta operació de venda "no van primar interessos econòmics", ja que es van rebutjar "importantíssimes ofertes privades", i va prevaler en tot moment el compromís del ministeri de Cultura de donar la màxima difusió a l'obra del fotoperiodista i el major reconeixement institucional a títol pòstum.

Sobre l'hipotètic trasllat de l'arxiu d'Agustí Centelles a Catalunya, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha recordat avui que la seva ubicació física no ha de ser un obstacle per a l'accés als arxius, que són "de tots els espanyols". Segons González-Sinde, "tot el que és de l'Estat és dels ciutadans catalans".

stats