Cultura 06/06/2012

Els hereus d'Agustí Centelles inicien la reclamació contra els Testimonis de Jehovà per haver utilitzat una imatge del fotògraf

La congregació va publicar i retocar il·lícitament la fotografia 'Mater dolorosa' en una revista editada en 16 idiomes i en 150 països de tot el món

Efe
2 min

BarcelonaEls fills del fotògraf Agustí Centelles, Sergi i Octavi, han viatjat aquest dimecres a París per reunir-se amb els seus advocats i iniciar de manera imminent la reclamació europea contra els Testimonis de Jehovà per haver publicat el 2004 en la revista 'Talaia' una instantània del fotoperiodista retocada i sense permís. Els hereus de Centelles van presentar al desembre al jutjat mercantil número 3 de Madrid una demanda contra aquesta confessió religiosa, que acusen d'haver fet servir de manera il·lícita la cèlebre fotografia 'Mater dolorosa', que Centelles va fer el 3 de novembre del 1937, després del bombardeig de la ciutat de Lleida (Segrià). La imatge, en què apareix una dona plorant al costat del cadàver del seu marit al cementiri de la ciutat, va ser reproduïda el 1994 en un número de la revista 'Torre de Guaita', editada pels Testimonis de Jehovà.

Els fills d'Agustí Centelles van tenir constància de la publicació a principis de l'any 2009, quan un grup de detractors del culte que havien treballat a la seva impremta a Espanya van denunciar públicament en diferents fòrums l'ús de la fotografia. Segons els Centelles, la congregació va distribuir 16 milions d'exemplars d'aquesta publicació, editada en 16 idiomes i en uns 150 països de tot el món, com França, Bèlgica, Suïssa, Mèxic, el Canadà, el Japó, Sud-àfrica i Austràlia, encara que es van fer reedicions posteriors en diferents països.

Els hereus del fotoperiodista denuncien que la imatge es va publicar retocada, sense llicència de difusió i sense especificar-ne l'autoria, i per això reclamen una indemnització econòmica als Testimonis de Jehovà en concepte de drets d'autor i danys morals. Sergi i Octavi Centelles han contractat un bufet d'advocats parisenc per iniciar a França la reclamació europea contra la confessió religiosa. La seva voluntat és emprendre accions legals contra els Testimonis de Jehovà en tots els països on es va publicar la revista 'Torre de Guaita'. A la demanda a França seguiran altres demandes al Japó, Itàlia, el Regne Unit i Alemanya, on es van fer edicions milionàries de l'esmentada revista", ha assenyalat a Efe un portaveu de la família Centelles.

Els fills d'Agustí Centelles asseguren que han fet "un importantíssim" esforç econòmic per avançar en la reclamació dels drets d'autor i de propietat intel·lectual d'aquestes i altres fotografies.

Els hereus defineixen la seva reclamació als Testimonis de Jehovà com una lluita de "David contra Goliat" per defensar els drets d'una imatge del seu pare que va ser publicada "descontextualitzada, retallada i ometent-ne l'autoria".

stats