Un centenar de persones es concentren al MNAC en contra de la sortida de les obres de Sixena

Òmnium Cultural, ANC, ERC i Diputació de Barcelona se sumen a la plataforma d'entitats lleidatanes que reivindiquen la unitat de les col·leccions catalanes

Més d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dimecres davant les portes del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a favor de la unitat de les col·leccions dels museu de Barcelona i Lleida, i en contra de la sortida  d'un centenar d'obres  abans del 25 de juliol cap a Vilanova de Sixena (Osca) per ordre judicial. La concentració l'han fet com a resposta al J utjat de Primera Instància d'Osca que ordena el trasllat de 97 obres a Sixena, de les quals 53 es troben al MNAC i 44 al Museu de Lleida.

A l'acte hi ha assistit el portaveu de la Plataforma d'Entitats Culturals, Xavier Quinquillà, i diverses personalitats polítiques, com el número dos d'ERC a les eleccions generals, Joan Tardà; el president de l'ANC, Jordi Sànchez; el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé i el vicepresident d'Òmnium, Joan Vallvé, entre altres. Aquest dimarts  l'Ajuntament de Barcelona també va donar suport a la proposta de defensar la legalitat de les adquisicions de les obres.

El portaveu de la plataforma ha ressaltat l' orígen polític de la disputa per unes obres d'art que, si bé són originaries de la Sixena, posteriorment van ser adquirides pel museu català. Quinquillà ha subratllat també, la necessitat de "fer pinya" per donar suport a aquestes col·leccions. 

El passat 6 de juny,  una plataforma lleidatana d'entitats culturals va fer públic el manifest per primera vegada a la capital del Segrià. Ara ja són 60 les entitats adherides a aquest document, que destaca que les obres qüestionades formen part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català.