Cultura 17/10/2019

El Centre Cultural Terrassa busca companyia de dansa resident

El Centre és actualment el bressol de la dansa a Catalunya

V.g.
2 min
El Ballet de Barcelona és una de les companyies candidates a ser resident al CC Terrassa.

BarcelonaEl Centre Cultural Terrassa és actualment el bressol de la dansa a Catalunya. La seva temporada de dansa és una de les més completes de tot el país. A més, durant uns anys ha tingut en residència el Ballet de Catalunya (BC), que es va crear el juny del 2017 amb la voluntat de ser la companyia nacional que falta al país. Aquest maig, però, i arran d’un conflicte laboral, la companyia es va escindir i es va crear el Ballet de Barcelona, que es va presentar al Teatre Condal del 14 al 16 de juny, liderada pel ballarí Chase Johnsey. El Ballet de Catalunya va abandonar el centre aquest setembre per instal·lar-se en un altre estudi de Terrassa, on continua treballant en nous projectes i fa poc ha incorporat un bon estol de ballarins a la plantilla.

Mentrestant, el Centre Cultural Terrassa, després de la “mala experiència” que han viscut -en paraules d’Adrià Fornés, el seu director artístic-, no té pressa per omplir el buit que ha deixat el BC, però sí que estudia la possibilitat de rebre “una o dues companyies a l’any en residència” i, per això, està parlant amb el Ballet de Barcelona, que assumirà El trencanous que tenen programat de cara al Nadal, així com amb la Crea Dance Company, de Maria Rovira. La coreògrafa ja s’ha mostrat satisfeta i expectant davant aquesta possibilitat, que s’està negociant amb la fundació.

El Ballet de Barcelona també serà la companyia encarregada d’assumir el programa pedagògic Exploradors de la Dansa, que duu a terme el Centre Cultural Terrassa, una activitat que és fruit de l’experiència amb un altre taller pedagògic d’arts visuals que ofereixen des de fa tretze anys.

Poques companyies a Catalunya han aconseguit tenir una residència estable en un teatre. Un dels casos que s’han donat en la història recent és el de la companyia de David Campos, al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet. Després ja hem de tirar més enrere, amb la companyia Licex, del Gran Teatre del Liceu. L’origen eren els Ballets de Barcelona, fundats per Joan Magrinyà el 1951 i que el 1966 es van convertir en el cos estable del Liceu. El 1988, però, es van dissoldre definitivament.

stats