Cinema
Cultura 29/04/2020

Les sales de cinema reclamen ajuts proporcionals a les restriccions d'aforament

Els exhibidors concreten mesures de rescat i creen un protocol de seguretat sanitària

Xavi Serra
2 min
Imatge d’arxiu d’una sala de cinema a Barcelona.

BarcelonaLa Federació de Cinemes d'Espanya (Fece), que representa més del 80% de sales de cinema de l'Estat, ha reclamat aquest dimecres unes mesures de rescat a les administracions públiques de cara a la tornada a la reobertura dels cinemes, prevista en la fase 2 del desconfinament. En el mateix comunicat, la Fece ha compartit el protocol sanitari que ha elaborat per garantir la seguretat del públic quan torni a les sales.

El sector de l'exhibició calcula en 100 milions d'euros les pèrdues acumulades durant la crisi del covid-19 com a conseqüència del tancament dels cinemes, una xifra a la qual afegeix a partir de la reobertura de les sales 43,5 milions d'euros mensuals pels costos d'implantar el nou protocol sanitari i la reducció d'ingressos per la limitació de l'aforament a una tercera part (i que en la fase 3 seria del 50%).

Els exhibidors sol·liciten a les administracions:

  • Adaptació dels ERTO per força major a l'etapa de transició, ja que assumeixen que no es podran reincorporar tots els treballadors.
  • Creació d'un fons específic i finalista per reparar l'impacte de tenir els cinemes tancats i la limitació de l'activitat a llarg termini.
  • Lloguers proporcionals a l'aforament disponible en els cinemes i exempcions i moratòries en el cas dels cinemes en risc de tancar.
  • Ajuts directes per compensar els costos de la implantació del protocol sanitari.
  • Fons automàtics de rescat per alleugerir la situació del sector, especialment a les comunitats autònomes amb empreses en situacions crítiques i fases de desescalada més lentes.

Pel que fa al protocol sanitari per garantir la seguretat dels espectadors, els exhibidors proposen mesures com fomentar la venda d'entrades per internet i amb targetes contactless; instal·lar dispensadors de gel hidroalcohòlic, cartells que informin de les distàncies mínimes i mampares de vidre a les taquilles; substituir el tall físic de l'entrada per lectors digitals o control visual; incrementar la freqüència de neteja de les superfícies de contacte, els lavabos i les sales; equipar els treballadors amb material de protecció individualitzat; controlar l'aforament com estableixin les autoritats en cada fase i facilitar l'agrupació a les sales de les persones que convisquin a la mateixa casa.

stats