Cinema

Brad Pitt i 9 raons més per veure 'Bullet train' al cinema

Un eclèctic grup d'assassins coincideix en un tren d'alta velocitat a la comèdia d'acció més fresca de l'estiu

3 min
Brad Pitt a 'Bullet train'

BarcelonaUn sicari en procés de transformació personal i decidit a evitar la violència (Brad Pitt) és contractat per robar un maletí al tren bala de Tòquio a Kyoto. Una feina fàcil si no fos perquè el tren és ple d'assassins i algú els està manipulant per enfrontar-los entre si. Bullet train, que divendres arriba al cinema, és una comèdia d'acció sense frens i, segurament, l'estrena més fresca de l'estiu.

1.

Per veure Brad Pitt en pantalla gran

No és que a Brad Pitt no li pesin els 58 anys, és que cada vegada té més carisma –fins i tot amb gorra de pescador–. Si en els seus últims treballs mostrava la seva faceta més cool (Hi havia una vegada a Hollywood) o la dramàtica (Ad Astra), a Bullet train exhibeix el seu sentit de l'humor autoparòdic i una agilitat per a les lluites cos a cos que ja voldrien molts actors en la vintena.

Tràiler de 'Bullet train'
2.

Perquè no hi apareix un sol superheroi

En un Hollywood saturat de superherois i franquícies, Bullet train és l'excepció: una superproducció original –adaptació de la novel·la Tren bala del japonès Kôtarô Isaka– que no sembla dissenyada per generar possibles seqüeles ni un univers cinematogràfic. S'agraeix.

3.

Pels cameos d'estrelles de Hollywood

Brad Pitt feia un cameo sucós com a mercenari dur i sexi a la comèdia de Sandra Bullock La ciutat perduda. Ara, l'actriu li torna el favor interpretant a Bullet train la mordaç supervisora de Pitt, amb qui ell parla constantment per telèfon i que li fa una mica de terapeuta. Bullock fins i tot apareix al tràiler, però la pel·lícula es reserva l'aparició sorpresa d'una altra estrella de Hollywood que es presta sovint a fer cameos. Una pista: no és Matt Damon.

4.

Perquè David Leitch és un director d'acció eficaç

És la Ventafocs del cinema d'acció: va començar com a humil doble d'acció –ho va ser de Brad Pitt en diverses pel·lícules i així es van fer amics– i va acabar codirigint John Wick, títol clau del cinema d'acció recent. Responsable també d'Atòmica, Fast & Furious: Hobbs & Shaw i Deadpool 2, filma l'acció amb molta pirotècnia, dinamisme i múscul.

5.

Per recuperar l'esperit posttarantinià dels anys 90

A mitjans dels 90, l'onada expansiva dels primers films de Tarantino va propagar pels thrillers de l'època el gust per la violència hiperbòlica, l'humor autoirònic i la subversió dels arquetips del gènere. Bullet train dona continuïtat a aquell esperit amb el seu to de thriller pulp i els seus gàngsters en plena crisi d'identitat presentats amb rètols de tebeo.

6.

Pel joc que dona el repartiment

Brad Pitt no és l'únic actor de Bullet train, un thriller molt coral que es pren el seu temps per presentar cada personatge i treu força suc d'actors com Aaron Taylor-Johnson i Brian Tyree Henry fent d'improbable parella de bessons assassins; Michael Shannon, encantat –massa i tot– de fer un malvat de tebeo; una Zazie Beetz vista i no vista (llàstima), i l'estrella juvenil de la saga El meu primer petó Joey King movent els fils de tot plegat. I tots han entès que aquí han vingut a jugar.

Brian Tyree Henry i Aaron Taylor-Johnson, el 'bessons' assassins de 'Bullet train'
7.

Per celebrar l'imaginari cinematogràfic de la cultura japonesa

Va haver-hi una època no gaire llunyana en què si Hollywood volia exotisme cosmopolita el destí era sempre el Japó. Tot i el tradicional exercici supremacista de substituir els protagonistes japonesos de la novel·la per actors anglosaxons, Bullet train assumeix alegrement els codis de l'imaginari cultural japonès, des de l'estètica del cinema d'acció nipó fins a la utilització d'icones pop.

8.

Per veure el debut com a actor de Bad Bunny

El cantant llatí més carismàtic de la seva generació ja feia un cameo fugaç a Fast & Furious 9, però a Bullet train és un personatge amb presència (un mafiós mexicà a la recerca de venjança) que té una lluita cos a cos amb Brad Pitt. Tot plegat no deixa de ser un truc de màrqueting, però els fans en quedaran contents.

Bad Bunny a 'Bullet train'
9.

Perquè els trens i l'acció són un matrimoni feliç

Potser perquè van junts des del primer moment –recordem l'impacte de L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat dels Lumière–, el binomi cinema i trens sempre ha funcionat, i especialment quan parlem de cinema d'acció: El maquinista de la general, Snowpiercer, Pelham 1, 2, 3... Deu ser per la combinació entre un espai tancat i claustrofòbic i el moviment constant exterior.

10.

Perquè enlloc s'està millor que al cinema

Mentre el seu aire condicionat no es vegi afectat per les mesures per reduir la despesa energètica, els cinemes són un dels millors llocs on combatre la calor. I qui busqui propostes lleugeres i escapistes per a un públic adult no trobarà gaires opcions millors que Bullet train a la cartellera.

stats