Obituari
Cultura Cinema 26/11/2022

Mor la cantant i actriu Irene Cara, protagonista de 'Fama'

Va guanyar un Oscar a la millor cançó original per 'What a feeling', de la pel·lícula 'Flashdance'

2 min
La cantant i actriu Irene Cara en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa cantant i actriu nord-americana Irene Cara ha mort aquest dissabte als 63 anys a New Port Richey (Florida), segons ha informat Judith A. Moose, presidenta del grup de comunicació Media Group. Cara, nascuda a Nova York el 18 de març del 1959, va protagonitzar la pel·lícula Fama, dirigida per Alan Parker el 1980. Interpretava la ballarina i pianista Coco Hernández i també cantava dues de les cançons més destacades de la banda sonora: Fame i Out here on my own.

La popularitat de la pel·lícula va significar tota una empenta per a la carrera d'Irene Cara, que de seguida va fer papers en títols com el telefilm Les meves germanes (1982), de John Berry; Matant-los suaument (1982), de Max Fischer, en què compartia protagonisme amb George Segal, i Una ciutat molt calenta (1984), de Richard Benjamin, al costat de Clint Eastwood i Burt Reynolds. Tanmateix, el segon gran èxit d'Irene Cara no va ser com a actriu sinó com a músic: la cançó What a feeling de la pel·lícula Flashdance (1983), una composició de Giorgio Moroder amb lletra de Keith Forsey i la mateixa Cara que va guanyar l'Oscar a millor cançó original el 1984.

Filla de porto-riqueny i cubana del Bronx, la seva carrera artística havia començat de ben petita participant en concursos musicals, programes i sèries de televisió. La formació, però, la va dur cap al teatre musical, i va participar en obres com The me nobody knows. Ben aviat va fer el salt al cinema, amb un paper rellevant a Aaron loves Angela (Gordon Parks, 1975) i un de protagonista a Sparkle (Sam O'Steen, 1976), on interpretava una cantant. Va continuar alternant cinema, musicals i televisió (a la minisèrie Roots: The next generations, del 1979), fins que va arribar Fama.

La publicació del disc Carasmatic (1987) va tancar el període d'èxit d'Irene Cara. Aquell àlbum va ser un gran llançament de la discogràfica Elektra, que va aconseguir aplegar una amplíssima nòmina de col·laboradors, alguns de tan destacats com Carole King, Luther Vandross, Bonnie Raitt i Michael Bolton. Així i tot, no va tenir repercussió a les llistes de venda, i a poc a poc Irene Cara va anar desapareixent del primer pla, tant musical com cinematogràfic.

stats