Susan Sarandon expulsada, Melissa Barrera acomiadada... La guerra a Gaza també sacseja Hollywood

55 actors com Cate Blanchett i Joaquin Phoenix signen un manifest per demanar a Biden que aturi la guerra

2 min
Susan Sarandon, Jenna Ortega, Cate Blanchett i Joaquin Phoenix

BarcelonaPrimer va ser una figura teòricament intocable com Susan Sarandon, actriu coneguda pel seu activisme d'esquerres, que es va quedar sense agència de representació. La United Talent Agency (UTA), la més gran de Hollywood, la va expulsar després d'haver anat a una manifestació a Nova York en defensa del poble palestí fa una setmana. Hi va dir: "Hi ha moltes persones que tenen por de ser jueves en aquests moments. Estan començant a veure què se sent sent musulmà en aquest país, tan sovint sotmès a la violència". El president de UTA és el jueu Jeremy Zimmer.

L'actriu ha compartit dia a dia missatges a favor de l'alto el foc als seus 850.000 seguidors. L'últim missatge que ha publicat és aquest:

La següent va ser l'actriu emergent Melissa Barrera, acomiadada de la pel·lícula Scream 6 per haver dit que el que està fent Israel "és un genocidi i una neteja ètnica" i que Israel "és una terra ocupada". La productora del film, Spyglass, va anunciar en un comunicat que tenen "tolerància zero amb l'antisemitisme i la incitació a l'odi". L'acomiadament ha tingut un gran impacte a Hollywood com a acte de represàlia ideològica inèdita. Actors com John Cusack ha defensat que les paraules de Barrero són "fets" i el terme genocidi el fan servir les organitzacions internacionals.

La popular Jenna Ortega ha deixat la franquícia en solidaritat per l'acomiadament i ha compartit a les xarxes socials, on té 40 milions de seguidors, un compte per fer donatius humanitaris a Gaza. Les models palestines Bella i Gigi Hadid també han fet posts en defensa del seu poble i assegurant que "ser propalestí no és ser antisemita" i han rebut amenaces de mort. Fins i tot Tom Cruise ha hagut de sortir en defensa de la seva agent, Maha Dakil, a punt de ser acomiadada després de fer diversos posts en obert en contra del "genocidi" palestí pels quals Steven Spielberg i Aaron Sorkin van renunciar als seus serveis. L'agent va haver de demanar perdó, tancar el seu compte i deixar els seus càrrecs a l'agència.

Després d'aquest degoteig d'amenaces i represàlies, 55 artistes i treballadors de la indústria de Hollywood han publicat una carta oberta dirigida al president Biden -justament coincidint amb la treva- per urgir-lo a aturar la guerra entre Israel i Palestina. Entre els signants hi ha noms com Cate Blanchett, Mark Ruffalo, Jessica Chastain, Kristen Stewart, Channing Tatum i Joaquin Phoenix. "Instem la vostra administració i tots els líders mundials a honrar totes les vides de Terra Santa i demanar, i facilitar, un alto el foc sense demora: la fi del bombardeig de Gaza i l'alliberament segur dels ostatges", diu la carta, signada pel col·lectiu Artists 4 Ceasefire i que inclou declaracions del portaveu d'Unicef sobre la devastació causada a Gaza. "La compassió -i el dret internacional- ha de prevaldre", s'hi llegeix.

És la segona carta demanant l'alto el foc d'artistes de cinema. Un altre col·lectiu, en aquest cas anglès, anomenat Artistes per Palestina UK, entre els quals hi ha els actors i directors Tilda Swinton, Steve Coogan, Michael Winterbottom, Mike Leigh i Asif Kapadia, assenyalava el govern britànic per "no només tolerar crims de guerra, sinó també d'incitar-los i afavorir-los".

stats