ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 20/05/2011

El Circ Cric estrena festival al Montseny

El Circ Cric de Tortell Poltrona, establert a Sant Esteve de Palautordera, celebra 30 anys amb un festival de música, teatre i circ concentrat en dos caps de setmana, l'últim de maig i el primer de juny.

Laura Serra
2 min
Els cavallets de la fira Antigua & Barbuda ambientaran el Montseny. Tancarà el festival Grimègies , l'última obra de Tortell Poltrona.

Barcelona.Si el Parc Natural del Montseny és una reserva de la biosfera, el Circ Cric, instal·lat dins d'aquest paratge compartint espai amb eriçons, senglars, conills i salamandres, és una de les poques reserves de circ que hi ha a Catalunya. "Fa 30 anys que existim i volíem celebrar que estem vius", va dir optimista Jaume Mateu, àlies Tortell Poltrona. Tot un mèrit, tenint en compte que, segons ell, el circ continua sent menystingut per les administracions públiques, que el consideren "com una cosa rònega i de baixa qualitat". "En el pressupost de Cultura, el circ representa un 0,7%. Deu ser com una producció del Teatre Nacional -es va queixar-. El Circ Cric ha demostrat que és sostenible i que es pot anar de gira a la Seu d'Urgell i a Solsona i la gent respon", reivindica el pallasso.

Per això, per aquest lligam amb el territori -sobretot a la zona en què han plantat la carpa, a Sant Esteve de Palautordera- i per aquesta resistència tossuda, el Cric es proposa ara un nou repte: un festival de primavera que s'obrirà a diversos espais del Montseny durant dos caps de setmana, l'últim de maig -en què s'instal·laran pantalles per veure la final de la Champions- i el primer de juny. Es tracta de concentrar propostes musicals i de circ que el Cric ja acollia en aquesta època, en què acaben una gira -aquest any, la d' Els racons de la memòria - i enceten la següent -Tortell Poltrona acaba d'estrenar a Reus Gimègies , que ha d'explotar a partir de l'agost.

Albert Pla i La troba Kung-Fú seran els protagonistes musicals dels divendres. Els dies 28 i 29 hi actuaran Atempo Circ, Sebas, el grup de teatre Femarec i Claret Clown, que inaugurarà el Parc de les Olors. El dissabte 4 hi haurà un minifestival titulat Un Dia al Circ, amb animació, tastos gastronòmics, les curioses atraccions d'Antigua & Barbuda, passejades pel bosc i els espectacles de Los Galindos, Txo Titelles, el Circ Cric i Xus Estruch. I tancarà el certamen, el 5 de juny, el mateix Tortell Poltrona amb el seu nou monòleg còmic sobre la mort.

Un paraigua de talent

El Circ Cric està immers en un procés de canvi. Jaume Mateu té la intenció de desvincular la marca de Tortell Poltrona del Cric per poder acollir sota la nova carpa del circ (han estrenat un espai més petit, de 600 places, adequat a la crisi) tot el talent circense català que hi ha escampat per mig món. "Estic content que la Pepa Plana vagi a treballar al Cirque du Soleil, però ara haurem de pagar 90 € per veure-la i abans ho podíem fer gratis en un centre cívic", lamenta Mateu. I conclou: "No serveix de res tenir centres de creació de circ si no es poden veure els artistes enlloc".

stats