Cultura 09/12/2014

El claustre del Mas del Vent es podrà visitar a partir del gener

Els seus propietaris creen una plataforma cultural que permetrà accedir al jardí de la seva finca un cop al mes i al Celler Bell-lloc dissenyat per RCR arquitectes

Ara
2 min
El matrimoni propietari del claustre del Mas del Vent, Kurt i Carmen Englhorn, aquest matí al costat del monument / ACN

BarcelonaEl claustre situat als jardins de la finca Mas del Vent de Palamós (Baix Empordà) es podrà visitar a partir del gener, en visites guiades que es programaran una vegada al mes. Les entrades es gestionaran a través del Museu de la Pesca d'aquesta localitat. El govern va iniciar els tràmits per elevar la protecció del claustre de Palamós a bé cultural d'interès nacional l'octubre de 2013, abans de saber si era autèntic o no. L'últim informe dictamina que no ho és. A l'espera del dictamen final de la Generalitat, l'alcaldessa de Palamós ha anunciat que es plantegen declarar-lo bé cultural d'interès local.

Les visites s'emmarquen dins d'un projecte artístic que impulsen els propietaris de la construcció, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la localitat. La nova Plataforma FOCUS Engelhorn, que porta el cognom dels propietaris de la finca, Kurt Engelhorn i la seva dona Carmen, estarà dirigida per Ricard Planas i desenvoluparà la seva activitat a la finca Mas del Vent i el Mas Salvà i a la Finca Bell-lloc i el Celler Bell-lloc, a Palamós.

Promocionaran tres grans eixos: les arts, el paisatge i la integració. En el terreny de les Arts, FOCUS Engelhorn obrirà al públic el Claustre un dissabte al mes, per a visites guiades que seran gratuïtes per als veïns de Palamós (i es desconeix el preu per a la resta).

El propietari i la polèmica

En la presentació de la Plataforma, Kurt Engelhorn ha defugit la polèmica sobre l'autenticitat o no del Claustre i ha mantingut que "allò autèntic és el gust estètic" i que la seva autenticitat "no significa gaire" per a ell i que per al seu oncle significava "menys que poc". L'últim informe encarregat per la Generalitat ha determinat que el conegut com a Claustre de Palamós, situat als jardins de la finca Mas del Vent, no és del segle XII, sinó que és una recreació historicista de començaments del segle XX.

"Com que nosaltres no teníem una opinió clara de si era autèntic, tampoc ens hem preocupat gaire d'investigar-ho més, perquè pensàvem que hi havia dubtes: hi ha molta gent que en els anys 60 li deia a la meva família que no podia ser autèntic", ha assegurat Engelhorn, nebot-nét de qui el va fer instal·lar a Palamós.

Visites al Celler Bell-lloc

També s'organitzaran visites guiades al Celler Bell-lloc, situat a la finca Bell-lloc i dissenyat per RCR arquitectes (Aranda-Pigem i Vilalta). El celler, d'uns 1.000 metres quadrats, ha estat construït sota terra, concretament sota les vinyes amb les quals es fa el vi, amb planxes d'acer oxidat que conformen un laberint de passadissos subterranis.

Aquest espai acull obres de quatre creadors: el cineasta Albert Serra; el pioner de l'art electrònic a Catalunya i cofundador de la Fura dels Baus, Marcel·lí Antúnez, el fotògraf Francesc Guillamet i l'artista i 'performer' Kiku Mistu. També els artistes plàstics Xavier Escribà i Xavier Medina-Campeny exposen la seva obra, però al Mas del Vent.

A més, una pàgina web donarà a conèixer aquells creatius l'obra dels quals pivota entorn al concepte de Paisatge i, com a primera acció relativa a la Integració, el Celler Bell-lloc cedirà una sèrie d'ampolles Magnum Especial perquè siguin venudes per recaptar fons per a entitats del tercer sector.

stats