Cultura 12/12/2019

El Club Capitol tancarà perquè no li renoven el contracte de lloguer

L'espai, gestionat per Grup Balaña, cessarà la seva activitat quan acabi la temporada

Núria Juanico
2 min
El vestíbul del Club Capitol en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl propietari del local on s’ubica el Club Capitol ha decidit no prorrogar el contracte de lloguer a Grup Balaña, l’empresa que gestiona el teatre des del 1962. Segons Balaña, el propietari no ha volgut renovar-los el contracte malgrat que ells estaven interessats en seguir gestionant l’espai. Això implicarà que el Capitol hagi de cessar la seva activitat teatral quan acabi la temporada actual, entre el juny i el juliol vinent.

El local, situat al capdamunt de la Rambla, consta de dues sales i fa més de 20 anys que acull activitat teatral. El Capitol Cinema va obrir les portes el 1926 i es va convertir en un dels cinemes més populars de Barcelona. Des del 1990, el Club Capitol ha funcionat com una sala de teatre i ha sigut l’escenari d’espectacles com Els homes són de Mart i les dones de Venus, Animals de companyia, Les coses excepcionals i Lapònia, entre d’altres. En total s’hi han fet més de 14.000 funcions i 379 espectacles, i hi han passat més de 2,7 milions d’espectadors. El teatre té un vincle especial amb Pepe Rubianes. L’humorista va actuar nombroses vegades a la Sala 1 del Capitol, on va presentar la seva darrera obra: La sonrisa etíope. Rubianes va morir el 2009 i, un any després, la sala va adoptar el nom de l’humorista per retre-li un homenatge.

“Un establiment emblemàtic”

El Club Capitol va haver de tancar al juliol passat després de patir els efectes d’una greu inundació a l’edifici adjacent, l’Hotel Continental. Arran de l’incident, el teatre es va veure obligat a fer obres, ja que havia quedat totalment impracticable. A finals de juliol, l’associació Amics de la Rambla es va mostrar “preocupada” per la situació del teatre, que havia suspès funcions sense anunciar quan les reprendria.

“La possible pèrdua d’una activitat cultural a la Rambla, sumada a la pèrdua d’un establiment emblemàtic per la seva història i valor sentimental per diferents generacions de barcelonins, suposa una terrible notícia que la Rambla i Barcelona no es poden permetre”, deia aleshores l’associació. El Club Capitol va tornar a obrir a finals de setembre amb Bona gent, un monòleg de Quim Masferrer. Sense el Capitol, a la Rambla quedaran dos teatres: el Poliorama i el Liceu. Fa just un mes, el Grup Balaña va anunciar un acord amb un grup inversor encapçalat per l’empresari José María Trénor per reobrir el Teatre Principal, situat al capdavall de la Rambla i que està tancat des de fa quatre anys. De moment, però, estan pendent de pactar amb l’Ajuntament de Barcelona els usos i la forma del projecte, que volen que aculli activitats culturals els 365 de l’any.

stats