Literatura
Cultura 04/11/2014

La Col·lecció Univers aplegarà parts de l'obra de Verdaguer amb una mirada contemporània

Verdaguer Edicions publica 'Dimonis', editat per Enric Casasses, i 'Pàtria', una recopilació de Ricard Torrents

Acn
1 min

Barcelona"'Dimonis' és "una crítica contra el poder, en especial l'eclesiàstic, dura, irrebatible i despietada", diu Enric Casasses. Segons Ricard Torrents, a 'Pàtries' "la novetat era la perspectiva de la independència de Catalunya, veient que Verdaguer era un escriptor que havia començat molt jove i que sentia el seu patriotisme local". Els dos llibres formen part de la nova Col·lecció Univers de Verdaguer Edicions. 'Dimonis' és un recull fet per Casasses de llibretes de Verdaguer sobre la Casa d'Oració del 1890 al 1892, i 'Pàtries' és un recopilatori fet per Torrents de 36 poemes patriòtics del poeta català.

La col·lecció està pensada per "oferir noves mirades que interpel·lin el lector d'avui", segons la directora de Verdaguer Edicions, Carme Torrent. 'Dimonis' transporta el lector als inferns, i segons Casasses, no és que Verdaguer faci una "baixada als inferns", sinó que són els diables els que pugen fins a l'esperit de Verdaguer per omplir-lo de soroll i veritat. 'Pàtries' planteja una lectura política del poeta des d'una mirada contemporània.

Vicent Partal, autor del pròleg de 'Pàtries', ha expressat que el món de l'escriptor de la Renaixença és "un estadi necessàriament previ a la definició política que generarà després això que ara en diem nacionalisme". La col·lecció publicarà properament, a més, 'Flors del Calvari' i 'Càntics', amb edició crítica de Maria Àngels Verdaguer i Joan Requesens. L'artista i poeta Perejaume ha sigut l'encarregat de fer el disseny de la coberta de la col·lecció.

stats