Cultura 29/03/2011

El Macba rep 800 obres d'Art & Language

Redacció
2 min
El Macba rep 800 obres del grup Art-Language

BarcelonaDesprés de quinze anys recopilant les obres i manuscrits emmarcats en l'Art & Language, el col·leccionista francès Philippe Méaille ha dipositat a partir d'aquest dilluns al MACBA, i per un període de cinc anys, més de 800 obres sobre aquest corrent artístic clau per entendre el desenvolupament de l'art contemporani. Amb aquesta cessió, segons el director del museu, Bartomeu Marí, el MACBA es converteix en un centre de referència en l'àmbit internacional pels estudiosos de l'Art & Language. Les obres dipositades per Méaille podran introduir-se en la col·lecció permanent del museu a banda de ser objecte, el 2014, d'una gran exposició comissariada per Carles Guerra, segons informa l'Agència Catalana de Notícies.

Des dels 21 anys, Philippe Méaille, de família de col·leccionistes, recopila obres i manuscrits de l'Art & Language, un corrent artístic desenvolupat a partir dels anys 60 que ha servit com a base per entendre l'evolució de l'art contemporani fins als nostres temps. Per Méaille, aquest tipus d'art li interessava perquè 'necessitava un complement a l'art conteptual' i creu que Art & Language compleix aquesta funció.

Més de 800 obres, reunides durant 15 anys al castell de la família de Méaille i amb la complicitat d'artistes com Michael Bladwin i Mel Ramsden, han estat dipositades al MACBA i per un període de 5 anys, per tal de dotar-li d'una classificació museística rigorosa i també per donar-li visibilitat. Són bàsicament pintura, ja que aquesta és la disciplina més treballada per aquest col·lectiu, però també manuscrits. I és que l'Art & Language es caracteritzava per un procés creatiu concret, on la reflexió i el debat de les idees precedia qualsevol obra pictòrica.

Méaille ha escollit el MACBA per la bona relació que el col·leccionista té amb el director del museu, Bartomeu Marí, i l'ha definit com 'l'únic museu d'Europa capaç de fer acollida als textos i manuscrits' per convertir-los després en una obra de referència en l'àmbit internacional. En el mateix sentit, el MACBA ha rebut el dipòsit amb la satisfacció de poder convertir-se en un 'centre de referència' que pot tractar tot el fons 'd'una manera dinàmica' i 'fer ressó' de la complexitat del treball dels artistes i col·leccions.

Marí considera que Art & Language és un dels episodis més importants per entendre com canvia la manera de fer art a partir dels anys 60, i serveix d'ajuda per comprendre com canvia la percepció de la producció actual de l'art contemporani. Per Marí, també serveix per entendre part de la producció catalana d'alguns col·lectius d'artistes o creadors com Ferran Garcia Sevilla. Marí ha explicat que Art & Language també s'ha convertit en una font de referència pel desenvolupament d'algunes generacions d'artistes com Pep Agut o Ignasi Abelló.

Per Marí, la idea no és deixar que 'el llegat sigui un element inert' sinó que a través del centre de documentació es procurarà que pugui ser utilitzat per altres artistes, investigadors i membres de la comunitat intel·lectual. El MACBA utilitzarà algunes d'aquestes obres en la mostra de la seva col·lecció permanent, però ja està previst organitzar una gran exposició amb tot aquest material per donar-li visibilitat, de cara al 2014.

stats