Cultura 26/11/2014

La companyia gallega Chévere, guardonada amb el Premio Nacional de teatre

El jurat ha reconegut la coherència de la seva trajectòria de creació col·lectiva, els seu compromís i la seva projecció internacional

Agències
2 min

MadridLa companyia gallega Chévere ha guanyat aquest dimecres el Premio Nacional de teatre concedit pel ministeri de Cultura i dotat amb 30.000 euros. El jurat ha destacat la seva "coherent trajectòria de creació col·lectiva basada en fonts del teatre document i en la transgressió de gèneres". Així mateix, ha subratllat el seu vessant humorístic i participatiu "sempre connectada amb la realitat social i econòmica", com han demostrat en espectacles com 'Citizen', 'Eurozone', i 'Ultranoite no País dos Ananos'. "Tenint un fort compromís amb l'àmbito cultural gallec, Chévere assoleix una creixent projecció internacional", subratlla l'acta del premi.

Chévere, capitanejada per Miguel de Lira, Patricia de Lorenzo, Xron i Manuel Cortés, ha actuat a centenars de pobles i ciutats de Galícia i d'arreu d'Espanya i Portugal i també d'altres països europeus, llatinoamericans i africans, on han realitzat espectacles en espais tant diversos i poc convencionals com el carrer, vaixells, aeroports, carpes de circ, aparadors, rius, ports, emissores de ràdio, bars i aules.

A més del vessant teatral, la companyia ha participat en projectes audiovisuals com la sèrie televisiva 'Pepe O Inglés', la pel·lícula 'Crebinsky, o filme' i el projecte de creació per internet 'Amores prohibidos 2.0', desenvolupat amb un grup d'adolescents.

La companyia va crear el 1992 la Nave de Servicios Artísticos-Nasa en 1992, un espai cultural independent a Santiago de Compostel·la que van programar fins que va tancar el 2011. Aquest espai va ser la seva seu i també va donar suport a projectes escènics d'altres companyies i autors tant locals com de fora de Galícia. Des de 2012, el col·lectiu treballa en residencia al concello de Teo.

El jurat, presidit per la directora general del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), Montserrat Iglesias Santos, amb Cristina Santolaria com a vicepresidenta, va estar format, a més, per por Gregoria Navarro, Itziar Pascual, Roberto Pascual, Eusebio Calonge, Salvador Sunyer i José Ramón Barea.

stats