Cultura 08/02/2022

El Conde de Torrefiel inaugura el festival Sâlmon amb una reflexió sobre la feina al segle XXI

L'esdeveniment s'instal·la per primera vegada al CCCB i al Santa Mònica

ARA
3 min
Bella Báguena oferirà un concert performatiu al CCCB

BarcelonaLa 10a edició del festival Sâlmon d'arts en viu se celebrarà del 9 al 20 de febrer a La Caldera, el Mercat de les Flors i enguany també al CCCB i al Santa Mònica, segons informa l'ACN. El festival recupera aquest any la presencialitat amb 27 propostes locals i internacionals de dansa, teatre, performance, concerts i espectacles, i comptarà amb més de 150 participants, entre els quals destaquen artistes com El Conde de Torrefiel, Pauline L. Boulba i Aminata Labor, Marta Ziólek, Anabella Pareja, Silvia Bottiroli i Mårten Spångberg. Gran part de l’oferta artística és gratuïta i la resta de propostes tenen preus assequibles, entre els 5 i els 15 euros.

El tret de sortida del Sâlmon serà al Santa Mònica, on el festival s’integra dins de l’exposició La tradició que ens travessa amb propostes que incorporen el teixit local. El Conde de Torrefiel inaugurarà el festival amb una reflexió sobre la feina al segle XXI en col·laboració amb estudiants d’arquitectura de la ETSAB-UPC. La proposta es titula Ultraficción nr4. / Working class. Dissabte 12 el Santa Mònica serà la seu del 4t Parlament Ciutadà de Cultura de Barcelona, un espai "no-partidista de confluència, proposta, cooperació i acció política de persones que actuen juntes per fer de contrapès permanent dels partits polítics i les elits econòmiques", diuen els responsables del festival.

El CCCB, protagonista del primer cap de setmana, serà la seu de propostes internacionals i locals sobre biopolítica i gènere en concurrència amb l’exposició La màscara no menteix mai. Destaquen les artistes Pauline L. Boulba i Aminata Labor, que portaran per primer cop a Barcelona una versió d'As buffard as possible en col·laboració amb un grup queer de músics i cantants aficionades de Barcelona. La polonesa Marta Ziólek estrenarà Larva, un solo de dansa centrat en el poder de la vocalització i les seves implicacions polítiques. El primer dissabte del festival es clourà amb els concerts performatius de Medasawa i Bella Báguena. El Mercat de les Flors serà el protagonista la segona setmana de festival. El Sâlmon reflexionarà durant quatre dies sobre la noció de transmissió i aprenentatge de les arts vives actuals a través de peces escèniques, conferències i debats. Hi actuaran artistes com Caterina Mora, Pol Pi, Paz Rojo, Salva Sanchis o Júlia Rúbies Subirós.

El vincle amb les comunitats locals

Diverses de les propostes del festival es vinculen amb comunitats locals (professionals i no professionals) convocades pel festival a través de tallers i de participació en els mateixos espectacles. Al Mercat de les Flors, el francès Jocelyn Cottencin estrenarà a Barcelona la performance Monumental. És una obra feta amb la participació de 15 coreògrafs i intèrprets locals per activar la memòria visual i col·lectiva. El grup de treball Espais Intermedis convocarà al Mercat de les Flors diferents comunitats i Silvia Bottiroli i Mårten Spångberg per pensar col·lectivament sobre la indeterminació, la transmissió de coneixement i els sabers compartits en les arts vives actuals.

Aquest any el festival "té ganes de vincular-se amb altres espais per obrir-se més", girant al voltant de "la idea de Frankenstein perquè és un festival que es va construint", ha assegurat el membre de l'equip curatorial Iñaki Álvarez durant la presentació de la programació. El delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, ha posat l'accent en la capacitat del festival d'innovar en els llenguatges i formats que "s'escapen de qualsevol encasellament" i "d'incorporar dos aspectes fonamentals en els drets culturals: la transferència de coneixement i el debat o participació".

stats