Cultura 15/08/2019

Un conte d’agost a Madrid en la nova pel·lícula de Jonás Trueba

Itsaso Arana és coguionista i protagonista de ‘La virgen de agosto’, un viatge personal amb final de faula

J.g.
2 min
Un conte d’agost a Madrid en la nova pel·lícula de Jonás Trueba

La soledat i els termòmetres extrems són la base de qualsevol obra que intenti fotografiar el que passa quan et quedes un agost a la teva ciutat, el pla dels que no tenen pla per vacances. En aquesta tessitura es troba l’Eva, la protagonista de La virgen de agosto, la nova pel·lícula del director madrileny Jonás Trueba, que aquest dijous arribava a la cartellera. La de l’Eva és una estada militant, que busca respostes en un mar de ciment a quaranta graus i que intenta redescobrir, com si fos per primera vegada, els carrers de la ciutat on viu.

“Un estiu a Madrid és molt calorós, però és un temps ple de possibilitats per als qui resisteixen”, diu Itsaso Arana, actriu principal i coguionista del film, que repeteix amb Trueba després de la seva última pel·lícula junts, La reconquista (2016). Com en aquell film, La virgen de agosto té un protagonista que va més enllà de les persones, la ciutat, amb tot el que representa: “Hem fet un anunci turístic”, riu Arana. El Madrid com a eix d’una pel·lícula que busca l’essència més enllà de la revista de tendències.

Tria la teva aventura

La pel·lícula, presentada en forma de diari dels primers quinze dies d’agost, és la rondalla d’una noia que decideix quedar-se a la ciutat per vacances, esperant trobar respostes a totes les preguntes que es planteja. I això passa per no quedar-se a casa i sortir a buscar aventures en una època, l’estiu, “especialment donada a les casualitats”, explica la seva coguionista.

L’Eva és un personatge amb una motxilla feixuga, a causa de la feina, que no ha complert les seves expectatives, i d’un trencament sentimental que deduïm recent. Tot el que preocupa la protagonista és un enigma que s’anirà revelant a mesura que avanci el metratge. Per a Arana, el format de diari justifica que les respostes tardin a aparèixer: “És una pel·lícula compromesa amb el present. Quan tens preocupacions com les de l’Eva, les portes a dins, però potser no les tractes cada dia”.

En les dues setmanes que es queda a Madrid no li passa res espectacular ni paranormal, però viu experiències que serveixen per entendre com pensa i què és el que necessita. Un tria la teva aventura en què el personatge que interpreta Itsaso Arana s’apunta a totes les propostes de les persones que va trobant: “Acostumem a no atrevir-nos a res que no sigui seguir un pla. Ens costa ser espontanis i deixar-nos portar”. La virgen de agosto va exactament d’això, de deixar-se portar.

stats