Cultura popular
Cultura 12/07/2022

Música dels patrons tèxtils i castellers al circ: així serà la Fira Mediterrània

Del 6 al 9 d'octubre es faran a Manresa 70 espectacles per celebrar el 25è aniversari

2 min
La companyia Voël en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Fira Mediterrània és una gran constructora de ponts entre la cultura popular i les arts escèniques. En la pròxima edició, que se celebrarà a Manresa del 6 al 9 d'octubre, la fira compleix 25 anys i per celebrar-ho ha programat 70 espectacles, 50 dels quals estrenes. Entre els més destacats hi ha El pou de la gallina, l'última creació de la companyia de circ Voël, que es fusionarà amb la colla castellera Tirallongues de Manresa. Serà l'espectacle inaugural de la fira i combinarà diversos números de circ relacionats amb la idea del buit. Els castellers han format part del procés de creació i hi tindran un paper rellevant. "No és el nostre àmbit, nosaltres venim de la cultura més tradicional. Fer aquesta incursió en l’àmbit més artístic és un bon repte", afirma David Traus, de Tirallongues.

La Fira Mediterrània acollirà un bon grapat de propostes relacionades amb el moviment: l'Esbart Manresà presentarà El rapte, el bailaor Israel Galván i l'Escolania de Montserrat portaran Seises i el performer Magí Serra estrenarà Condens, entre molts d'altres. La fira serà un espai de trobada de creadors amb projectes com 4132314 de Cocanha, Tarta Relena i Sara Fontán, que recordaran la memòria febril de la Fabra i Coats de Barcelona transformant els patrons tèxtils en música. Heura Gaya, Marçal Ramon, Ivó Jordà i Atzur reinterpretaran el Cancionero popular español i Marala presentarà el seu nou disc, que parla sobre la mort. Mos Maiorum presentarà Solar, una peça sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques als camps de Sant Martí de Tous i la pèrdua d'identitat rural.

La fira clourà amb Narro, una peça que fusionarà la música de flabiol i l'electrònica amb els sons enregistrats al llarg dels quatre dies de fira. El pressupost per a aquest any ha crescut un 10% respecte a l'any passat i s'enfila fins a un milió d'euros. Les entrades, amb un cost d'entre 5 i 18 euros, es posen a la venda aquest dimarts. De cara al 2023, la Fira Mediterrània prepara un espectacle amb Bàcum que donarà una volta a la cultura popular amb "un correfoc del segle XXI on les forques, en comptes de ser de foc, són de làser", explica Joan Laporta. La proposta s'inspira en els correfocs tradicionals i comptarà amb una posada en escena plena de fum i de dansa.

stats