Publicitat
Publicitat

LITERATURA

Columna publica 'Escollides', de Kristina Ohlsson, el primer cas de la investigadora Bergman

El crim fascina les sueques

L'èxit de la trilogia Millennium, de Stieg Larsson, ha motivat un grapat d'escriptors de novel·la negra. Kristina Ohlsson s'afegeix a la llista de candidates a convertir-se en la nova reina del crim a Suècia.

Hi ha tantes maneres de viure com de morir. Potser n'hi ha més i tot de matar: els escriptors de novel·la negra suecs han de seguir imaginant noves estratègies criminals, si volen que els seus llibres escalin posicions a les llistes de més venuts i, amb sort, es converteixin en el nou fenomen global. Escriptores com Camilla Läckberg, Asa Larsson i Mari Jungstedt poden presumir d'haver venut milions de les seves creacions sagnants i fosques. Publicades en català i amb molt bones vendes, les escriptores sueques fascinades pel crim tenen des de fa ben poc una nova contrincant, Kristina Ohlsson.

Columna acaba de publicar el seu debut, Escollides , una novel·la en què Ohlsson presenta la seva inspectora, Fredrika Bergman, que ha de solucionar la desaparició de diverses nenes. "Vaig començar a escriure quan era petita: fins i tot forçava els meus amics perquè em llegissin els contes", explica Ohlsson, que des de fa uns anys viu a Viena, on treballa a l'oficina contra el terrorisme de l'OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa). "L'any 2007 la feina que feia m'avorria tant que vaig buscar alguna cosa que em suposés un repte: va ser llavors que vaig crear la Fredrika. Penso que la novel·la negra és el gènere més indicat per captar els lectors menys assidus".

Una tradició generosa

Ohlsson ha après a escriure a partir de la lectura de la rica tradició criminal sueca: "Autors com Maj Sjöwall i Per Wahlöö, Leif Persson i Henning Mankell han publicat durant dècades i han fet que la competència fos molt dura". De moment, Ohlsson -que només té 32 anys- ja ha publicat els tres primers casos de la seva investigadora, i cada vegada se sent més còmoda amb el personatge: "La Fredrika és una dona molt analítica. Prefereix treballar sola i seguir el seu instint, que de moment li ha donat molts bons resultats. A Escollides , la Fredrika treballa amb l'Alex, un inspector competent i ambiciós, i té una relació sentimental amb un professor madur".

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT