Música
Cultura 17/08/2020

Els Quiroga engeguen la Schubertíada amb tot venut

El quartet, amb la mascareta podada, debuta a Vilabertran, on tocarà amb Erica Wise

Valèria Gaillard
3 min
El Cuarteto Quiroga en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDesprés del seu debut a la Schubertíada de Valdegovía el 2019, el multiguardonat Cuarteto Quiroga trepitjarà per primer cop la canònica de Vilabertran el dimecres 19 d'agost en una edició marcada per la crisi del covid-19. Per aquest motiu, els membres de la formació –els violinistes Aitor Hevia i Cibrán Sierra, el violista Josep Puchades i la violoncel·lista Helena Poggio– hauran de dur mascareta dins l'església. "Hem d'agrair tot l'esforç que han fet els responsables per mantenir el festival malgrat les dificultats", comenta Josep Puchades, el viola d'aquest quartet que té seu a la Fundación Museo Cerralbo de Madrid.

Acompanyats per la violoncel·lista Erica Wise, professora del Conservatori Superior de Música del Liceu, els Quiroga abordaran un repertori més reduït del previst, però tanmateix ufanós: com a "caramelet per obrir boca" –diu Puchades–, el Quartet per a cordes en re bemoll major op. 24/3 de Luigi Boccherini i, de segon, el Quintet per a cordes en do major D. 956, de Schubert. "Aquesta peça de Boccherini forma part de l'últim enregistrament que hem fet sobre la música espanyola en temps de Goya, Heritage, amb el segell holandès Cobra, i era la primera volta que s'enregistrava; Boccherini és un compositor del qual encara s'ha de recuperar molta obra", diu el músic valencià.

El violoncel doblat

Pel que fa al Quintet de Schubert, destaca la seva monumentalitat i estructura grandiosa: "El fet de poder gaudir d'un segon violoncel amb Erica Wise dona una profunditat de so molt especial", afirma el violista. Puchades destaca la complicitat que s'estableix entre els músics en una formació en què la compenetració resulta essencial. També entre els mateixos instruments. En aquest sentit, destaca el violí Nicolò Amati Arnold Rosé del 1682, que els van cedir els hereus de Paola Modiano i que toca Cibrán Sierra. "Aitor Hevia toca un violí arlequino, que vol dir que està fet a mitges entre dos lutiers, i la meva viola és el bebè de la formació, perquè és del 2013, però elaborat amb fusta de fa més de dos-cents anys... Trobar l'instrument és el més difícil que hi ha per a un músic perquè, a més, evolucionen, com les persones", diu Puchades.

El concert a la Schubertíada és el segon que farà el quartet després del confinament. El primer va ser al Festival de Granada el 19 de juliol. "Després de tant de temps tancats poder sortir de nou a l'escenari i tocar davant del públic va ser molt intens", recorda Puchades. Els Quiroga, com tantes altres formacions, han vist com l'agenda se'ls omplia de creus: "Només aquest estiu havíem de fer gires per Suècia i els Països Baixos i, esclar, tot això s'ha cancel·lat". En perspectiva tenen dues actuacions més a Galícia i Santander. "Les institucions no es prenen seriosament la cultura, i això que es compleixen les mesures de seguretat de forma extrema. Com que el món de la música i les arts ja és precari i no està regulat, aquesta crisi farà molt de mal", augura el violista.

"Hem d'aguantar!"

Amb aquest concert, els Quiroga inauguren amb tot venut la 28a edició de la Schubertíada de Vilabertran, que s'ha mantingut tot i la tempesta pandèmica. "Hem d'aguantar!", es va dir Jordi Roch, president de l'Associació Franz Schubert i ànima del Festival. "Com que comencem quan altres festivals ja han acabat, teníem més marge i també l'hem remodelat, mantenint el quartet com a peça central", explica Roch. És dels pocs cartells estiuencs que conserva noms internacionals, i això té truc: el vincle que han creat els artistes amb aquest festival que, com el pot petit, té la bona confitura. Roch explica com el baríton Matthias Goerne, un dels més fidels, li va assegurar que vindria d'Alemanya encara que fos en tartana: "Va dir a uns amics seus que s'ho passarien molt bé i el portaran amb el seu jet privat!".

Goerne el 27 d'agost i el Quartet Casals el 30 faran dues sessions el mateix dia per poder arribar a més públic, ja que, per seguretat, l'aforament s'ha reduït a la meitat. Roch també subratlla el concert homenatge a Beethoven amb el Kallias Ensemble (29 d'agost) i el Winterreise en veu de Juliane Banse (21 d'agost). El 26 d'agost s'ha afegit un concert amb el pianista Imogen Cooper.

stats