Còmic
Cultura 05/02/2022

El cubà que vol crear una Marvel amb superherois catalans

'Capità Catalunya' és el primer còmic que publica Senyera Studios, l'editorial d'Humberto González

4 min
Humberto Gonzalez, editor i guionista del còmic 'Capità Catalunya'

BarcelonaHumberto González (Santa Clara, Cuba, 1963) treballa com a reporter al programa de La Xarxa que presenta Marcela Topor, The weekly mag, però darrere les càmeres té una altra vida com a emprenedor: és el fundador i l'ànima de la primera editorial de còmics de superherois catalans –i en català–, un projecte ambiciós que s'estrena amb Capità Catalunya, la primera de les quatre sèries que vol publicar durant el 2022, totes amb guions de González i plenes de referències a la història, els mites populars i el folklore de Catalunya i els Països Catalans.

Portada de 'Capità Catalunya'

Però com és que un cubà que fa només set anys que viu a Catalunya decideix crear una Marvel a la catalana? La història de González, llicenciat en història i matemàtiques, és tan rocambolesca com fascinant. Als vuit anys va marxar de Cuba amb la seva família per instal·lar-se a Virgínia, als Estats Units, tot i que abans van passar per Madrid, on tenien família. Aleshores ja era aficionat als còmics, que llegia tant a Cuba com a Espanya, però als Estats Units va descobrir la Marvel i es va enamorar dels Quatre Fantàstics. Allò el va ajudar a dominar l'anglès, per cert. “Gràcies als còmics el meu vocabulari era millor que el dels altres nens de l'escola –recorda–. Quan era adolescent, els americans de la meva edat només s'emborratxaven i sortien de festa, jo en canvi era el típic nerd”.

60.000 euros en llibres d'història catalana

L'arribada a Barcelona es produeix el 2015. “Una parella de lesbianes sueques que vaig conèixer buscaven un donant per tenir un fill i jo també volia ser pare. El nen va néixer el 2014 i em vaig traslladar a Suècia per viure-hi a prop, però al cap de vuit mesos em vaig adonar que estava deprimit. Plovia cada dia! Finalment, vaig venir a Barcelona, que no és tan lluny de Suècia i fa bon temps”. A Catalunya es va enamorar de la nostra cultura i del català, i la seva vocació d'historiador el va portar també a interessar-se per la història del país. “Tinc més de 9.000 volums d'història dels Països Catalans, em dec haver gastat 60.000 euros en llibres”, assegura. L'objectiu era convertir-se en guia turístic, però el 2016 un fet dramàtic el va fer canviar de plans. “Vaig ser objecte d'una agressió homòfoba brutal i quasi em maten –recorda amb la veu encara tremolosa–. Vaig trigar mesos a recuperar-me i em va quedar una por a estar fora de casa. Ja no vull treballar com a guia, esclar”.

L'agressió no va alterar la seva passió per la història de Catalunya. “Volia aprofitar els meus coneixements dels Països Catalans i, pensant en la meva afició pels còmics, se'm va ocórrer la idea del Capità Catalunya”, explica. González es va llançar a imaginar no només la història i el disseny dels personatges sinó tot un univers a l'estil de Marvel, amb diverses sèries i personatges entrelligats. La segona capçalera que arribarà a les llibreries serà Les Quatre Barres, protagonitzada per quatre superheroïnes de poders màgics, i més endavant Els Llegendaris i Els Poderosos Balears. Els dibuixos són d'artistes brasilers que va descobrir per Instagram. “Vaig buscar dibuixants catalans a la Joso i altres escoles de còmic, però tots tenien massa influència del manga i jo volia un estil més superheroic”, es justifica.

Autofinançat i autodistribuït

El primer número de Capità Catalunya és el llançament que inaugura el catàleg de l'editorial de González, Senyera Studios. Segons l'editor, en poques setmanes ha venut ja prop de 800 exemplars d'una tirada de 1.500 que va finançar amb els seus estalvis. Home orquestra total, González també ha acabat distribuint ell mateix el còmic. “Els distribuïdors no el volien portar a llibreries petites així que me'n vaig haver d'encarregar jo i ara està present a llibreries de Catalunya i Balears, però l'objectiu és que estigui a tots els Països Catalans”.

González és ambiciós: vol publicar sis números a l'any de cada sèrie, enllaçant els arguments a l'estil dels crossovers de Marvel o DC. Al primer episodi de Capità Catalunya, un descendent del general Moragues és posseït per l'esperit del seu avantpassat i es transforma en el Capità Catalunya, el primer superheroi català. “En aquest univers hi ha superherois a tot arreu excepte als Països Catalans. El perquè és un misteri i té a veure amb un personatge real, però no es descobrirà fins que portem almenys 75 títols publicats”.

La connexió amb Moragues i altres personatges de la història de Catalunya no és anecdòtica. González defensa que utilitza els codis del gènere superheroic com a eina per difondre la cultura i el folklore catalans. Una de les heroïnes de Les Quatre Barres és la bruixa de la catedral de Girona; Els Llegendaris els formen, entre d'altres, el Gegant d'Hostalric, el Correfoc, el Bastoner i la Pubilla de la Plana, i una de les superheroïnes dels Poderosos Balears es diu Tramuntana –té el poder de controlar el vent, esclar–. “Si els còmics tenen èxit, estic segur que d'aquí 20 anys els catalans estaran més informats sobre la història del seu país, i conèixer el passat d'un poble és també la manera de controlar el seu futur”, diu.

stats