CULTURA
Cultura 02/08/2012

La cultura perdrà 43 milions d'espectadors per culpa de la pujada de l'IVA

Estudis independents xifren en 4.226 els llocs de treball que es perdran i un 20% d'empreses tancaran per la mesura del govern, segons la Unió d'Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola

Efe
1 min
Que no es perdi el senyal

MadridQuaranta-tres milions d'espectadors menys, un 20% d'empreses tancades i 4.226 llocs de treball directes perduts són les conseqüències que provocarà en el sector cultural la pujada de l'IVA del 8 al 21%, segons les estimacions de la Unió d'Associacions Empresarials de la Industrial cultural Espanyola.

Setze dies després que el Govern anunciés aquest increment de 13 punts en la cultura (menys en els llibres, que es manté el reduït), més de 2.000 empreses de la música, el cinema i les arts escèniques s'han unit per comparèixer en una roda de premsa "històrica", en què han ofert dades dels estudis independents que han encarregat per demostrar "el desastre" que s'acosta.

Els empresaris afirmen, a més, que la pujada no repercutirà en una major recaptació en les arques públiques, motiu pel qual no veuen justificació econòmica de la mesura i creuen que el Ministeri d'Hisenda no "l'ha avaluat prou".

En la compareixença han deixat clar que les empreses no poden assumir l'augment de 13 punts per evitar la seva repercussió entre els espectadors, mesura que sí que haguessin pres si l'increment hagués estat del 8 al 10%, com inicialment estava plantejat.

A la taula de compareixents hi havia representants dels diferents sectors, com Juan Ramón Gómez Fabra (exhibidors de cinema), Daniel Martínez (arts escèniques); Pascual Egeda (música en viu), Fabia Buenaventura (productors de cinema) o Ángel Luis Sánchez (espectacles). A més, han estat recolzats per altres col·legues com el president de l'Acadèmia de Cinema, Enrique González Macho, i l'empresari teatral Enrique Cornejo

stats