El cinema exclòs (i resignat) davant la baixada de l'IVA cultural

La rebaixa del 21% al 10% de l'IVA dels espectacles en directe ha provocat reaccions agredolces: "Continua la venjança dels que manen contra el cinema espanyol", diu Isona Passola

Avui el consell de Ministres aprova la baixada de l'IVA cultural del 21% al 10% pactada pel PP i Ciutadans, que afectarà els espectacles en viu de toros, teatre i música.  Aquesta reducció exclou el sector del cinema, que seguirà patint el pes del 21% d'IVA, implantat el 2012. Els professionals del teatre i la música han celebrat aquesta notícia, llargament anunciada, però també són molts els que han protestat per demanar que el cinema gaudeixi de la rebaixa que tenen els toros. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), per exemple, no només "rep amb reserves l’anunci de la pròxima rebaixa de l’IVA al 10% en els espectacles en directe" sinó que "no la considera prou satisfactòria en no retornar al 8% d’abans de la crisi i no ser d’aplicació a tot l’àmbit cultural".

El president de la Federació d'Associacions de Productors Audiovisuals d'Espanya (Fapae), Ramon Colom, espera que "un dia algú ens expliqui perquè el cinema s'ha quedat fora i esperem que sigui aviat" i creu que la raó és que "en una òpera, un 21% en una entrada costa 400 euros i és més tràgic que en una entrada de cinema, que en costa vuit". Des del sector de la política, el conseller de Cultura Santi Vila ha celebrat la notícia, però ha lamentat la situació del cinema:

La directora de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha expressat avui la seva "desolació" i ha dit que "sembla que continuï la venjança dels que manen contra el cinema espanyol". Passola ha considerat "incomprensible" que "el Govern espanyol no hagi entès la importància del cinema en la construcció cultural del país". "Com és possible que no considerin cultura el cinema?, que és el fenomen cultural que arriba a més gent", s'ha preguntat. Segons la seva opinió, l'exclusió d'aquest sector de la reducció de l'IVA és "una manera indirecta de protegir al cinema nord-americà, perquè, si no protegim la nostra indústria, acabem beneficiant la de fora". La directora de l'Acadèmia del Cinema Català ha recordat que "Espanya a perdut 400 pantalles, almenys, des de la pujada de l'IVA" i "el cinema espanyol necessita protecció".

Des del Govern, el ministre de Cultura  Íñigo Méndez de Vigo, replica que més endavant arribarà el torn del cinema, però que de moment no es podrà aplicar la rebaixa "fins que no es torni al camí del dèficit".

Des d'altres països com França, la hipotètica situació de tenir un 21% d'IVA per al cinema sembla impossible: "No m'atreveixo a imaginar-m'ho", va dir la ministra francesa de Cultura al gener, Audrey Azoulay, segons va recollir El País. L'IVA cultural a nivell europeu es mou entre