Política 31/03/2017

El PP i C’s enterren les disputes i Rivera dona el sí als pressupostos

No hi haurà impostos nous i baixarà l’IVA dels espectacles en directe

D. Sánchez Ugart / J. Manresa
3 min
Rivera assegura que no seuran a negociar la investidura i que el seu paper és d’oposició constructiva.

MadridEl ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el d’Economia, Luis de Guindos, presentaran avui al consell de ministres les línies bàsiques dels nous pressupostos estatals amb el suport assegurat de Ciutadans. Albert Rivera va anunciar ahir un acord amb el PP perquè la seva formació voti a favor d’uns comptes que són “fins i tot millors” del que esperava la formació taronja, i que inclouen bona part dels compromisos adquirits pels populars en l’acord d’investidura. L’acord -que va arribar el mateix dia que el PP va votar a favor al Congrés de la comissió d’investigació del seu finançament il·legal i que Rivera va rebaixar el to contra el president de Múrcia- consolida un canvi de marxa en la relació entre els dos partits, després de les diferències de les últimes setmanes que havia dut Ciutadans a abraçar Podem i el PSOE en diverses votacions al Congrés.

Segons va explicar Rivera, l’acord conté un paquet de mesures de 4.100 milions per donar compliment a alguns dels 150 punts pactats l’octubre passat, entre les quals destaca la rebaixa de l’IVA per als espectacles en directe (dels toros, el teatre o els concerts) del 21% al 10%. El percentatge queda encara dos punts per sobre d’on estava abans de la pujada generalitzada que va fer Mariano Rajoy el 2012. A més, tot i la insistència de Montoro, finalment els comptes no incorporaran nous tributs mediambientals.

Tarifa plana per als autònoms

A banda d’aquestes mesures, Ciutadans ha portat fins a l’últim dia la formalització de l’acord per estirar al màxim possible els 150 punts. Així, la formació de Rivera donarà suport als pressupostos després d’aconseguir el compromís del govern a gastar uns 1.200 milions per a formació per a l’ocupació; mig milió per al reclamat complement salarial per als joves -una de les seves grans propostes durant la campanya-, i mig milió més per a l’anomenada tarifa plana per als autònoms. L’acord també passa per augmentar la despesa per a l’atenció a la dependència (amb 100 milions) o augmentar els fons destinats a lluitar contra la pobresa infantil amb més de 300 milions d’euros.

Al mateix temps que dona suport als pressupostos del PP, Rivera es reuneix avui amb Javier Fernández, president d’Astúries i de la gestora del PSOE, com avançava ahir El País, en un moment en què Ciutadans negocia amb els socialistes la possibilitat d’establir un govern alternatiu al PP de Múrcia. El partit taronja, però, també fa temps que demana “responsabilitat política” al PSOE davant la seva ferma oposició als comptes.

L’aprovació dels comptes en consell de ministres iniciarà un camí llarg dels pressupostos, que previsiblement no es completarà fins a l’estiu, amb l’aprovació o derogació definitiva al Congrés. Dimarts que ve els pressupostos arribaran a la cambra baixa, on hauran de superar les esmenes a la totalitat que presentaran diversos grups, entre els quals el PSOE i Podem. El PP i Ciutadans donen per fet en privat que superaran aquest primer filtre gràcies als vots del PNB -que precisament ahir va anunciar un acord amb el govern espanyol per desbloquejar la contractació d’ertzaines- i Coalició Canària. Els acords no estan tancats, però cada cop hi ha més símptomes d’acostament, tal com va admetre ahir el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. Les quatre formacions -a més dels partits que es presenten en coalició amb el PP, però que formen part del grup mixt- tenen 175 diputats: just la meitat de la cambra. En cas de previsible empat, la votació es repetirà tres vegades i, a la tercera, les esmenes a la totalitat quedaran rebutjades, i els pressupostos podran continuar la tramitació parlamentària. El procés, doncs, es preveu d’infart, amb l’assistència obligatòria de tots els diputats.

Un cop superat el primer tràmit, els comptes entraran en la fase d’esmenes, i és aquí on tant el PP com C’s confien convèncer el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, adscrit al PSOE però no sotmès a la disciplina de vot -de fet, va votar, sense represàlies, en contra de la investidura de Rajoy-. El mateix president del govern espanyol reconeixia ahir des Malta, on va viatjar pel congrés del PP europeu, que la negociació “no ha sigut fàcil”, però es mostrava satisfet i afegia que “el que és difícil a vegades és el més atractiu”. Finalment, l’acord, per al president espanyol, és “encara millor del que s’esperava”.

stats