Crisi econòmica

El sector cultural estima les pèrdues directes i indirectes en 960 milions d'euros en un mes

Adepi alerta d'una "contracció del PIB cultural" a l'Estat, que pot ser d'un mínim de 3.000 milions

Els autors, artistes, editors i productors de l'Estat agrupats a Adepi (Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual) han xifrat les pèrdues directes i indirectes en el sector cultural en 960 milions d'euros en un mes per la crisi del coronavirus, segons les primeres estimacions que han fet les entitats membres de l'associació. 

Adepi considera que la situació exigeix una "resposta coordinada entre els afectats i els poders públics que permeti pal·liar l'afectació completa durant un mes en el funcionament d'un sector que significa el 3,5% del PIB". Així mateix, l'associació ha alertat d'una "contracció del PIB cultural" que ja es pot xifrar en un mínim de 3.000 milions d'euros.

En el comunicat d'Adepi es qualifica la situació de "ruïnosa" i "extremadament greu", "no només pel tancament de teatres, museus, cinemes, biblioteques, llibreries i discoteques, sinó pel cessament complet de tota activitat cultural presencial, des dels concerts en bars o grans recintes fins a les funcions escolars de música, teatre o màgia". Tot això, segons Adepi, confirma "l'excepcionalitat" d'una situació amb uns efectes que es manifesten des de fa diversos dies amb "especial cruesa". També considera "l'inevitable canvi d'hàbits de consum durant els propers mesos provocarà una contracció del PIB cultural", que actualment "ja es pot xifrar en un mínim de 3.000 milions d'euros".

Adepi indica que les mesures econòmiques i fiscals del govern espanyol i la Comissió Europea per donar liquiditat a pimes i empreses de sectors específics han de preveure des del seu inici el sector cultural, que segons dades del ministeri de Cultura aporta el 3,6% de llocs de treball a Espanya, amb 700.000 professionals. Han insistit en oferir la col·laboració de la comunitat creativa al ministeri de Cultura perquè les mesures especials de suport a la cultura puguin ser definides i implementades amb el consens necessari.