LLIBRES
Cultura 07/10/2011

Quaderns Crema publica una edició comentada de 'Curial e Güelfa'

El clàssic de la novel·la cavalleresca en català arriba en un volum que inclou informacions sobre el seu origen i sobre les fonts d'inspiració, entre d'altres coses

Ara
1 min

BarcelonaL'any 1876, Manuel Milà i Fontanals va ser el primer a parlar del valor de Curial e Güelfa, un text anònim escrit entre 1432 i 1468 i un dels títols més importants de la novel·la cavalleresca en català. Gairebé 140 anys després, Quaderns Crema continua defensant la importància d'aquesta obra, en una meravellosa edició a càrrec de Lola Badia i Jaume Torró que inclou un resum per capítols, hipòtesis sobre els seus orígens i el seu autor, i les grans influències que l'apadrinen.

Curial e Güelfa és un encreuament entre les novel·les sobre Lançalot i Tristany i el model de les cròniques biogràfiques de cavallers contemporanis. Tot i que no se'n coneix l'autor, és evident que era un lector devot dels clàssics que tenia a l'abast a la primera meitat del segle XV, i que es deixava guiar per mestres com Dante, Boccaccio i Petrarca. Destaca, també, el seu fervor monàrquic, projectat en la figura de Pere II el Gran, tot i que el centre de l'obra és la passió amorosa entre els dos protagonistes.

stats