Art
Cultura 23/08/2015

San Francisco rememora la relació entre Disney i Dalí

L'exposició 'Disney i Dalí: arquitectes de la imaginació' reconstrueix la fascinació que van sentir l'un per l'altre

Efe
2 min
Walt Disney i Salvador Dalí / DISNEY FOUNDATION

San FranciscoWalt Disney i Salvador Dalí es van professar admiració mútua i van entaular una amistat que va sobreviure al llarg dels anys i fins i tot va donar lloc a una col·laboració cinematogràfica fallida, segons recorda una exposició a San Francisco.

'Disney i Dalí: arquitectes de la imaginació' explora la relació entre dos grans innovadors artístics del segle XX en una mostra que acollirà, fins al gener del 2016, el Museu de la Família Disney de la ciutat nord-americana.

Les seves vides van arrencar a principis del segle XX: la de Disney a Chicago el 5 de desembre de 1901, i la de Dalí a la localitat catalana de Figueres l'11 maig de 1904. Tots dos van tenir pares dominants i poc expressius i mares profundament afectuoses. Els unia, també, un optimisme indestructible, que els va impulsar sempre cap endavant.

Es van conèixer el 1936

Les carreres del famós productor de pel·lícules d'animació i del pintor surrealista es van creuar per primera vegada al Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) el 1936. Aquell any, el MOMA va acollir diverses obres de Dalí en l'exposició "Art fantàstic, dadaisme, surrealisme", així com mostres del curtmetratge d'animació de Disney 'Three Little Wolves'. Uns anys després, el 1944, va començar l'intercanvi epistolar entre Disney i Dalí, que es va traslladar a viure als EUA en els anys que van precedir l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Tots dos professen, en les seves cartes, admiració mútua.

El comissari de l'exposició de San Francisco, Ted Nicolaou, assenyala que aquesta correspondència és una finestra a la personalitat de tots dos creadors. "Dalí mostra una gran calidesa humana en aquestes cartes, molt allunyada de la imatge de persona distant o de geni boig que projectava el seu personatge públic", explica Nicolaou, abans d'esmentar l'afectuosa invitació que Dalí va fer a Disney perquè anés a pescar crancs de riu amb ell a Califòrnia. "Els dos van créixer en localitats petites, en contacte amb la natura, i apreciaven la vida al camp", diu Nicolaou.

Un projecte fracassat

Dalí i Disney es coneixerien finalment en persona en una festa a Los Angeles l'any 1945. Un any després van començar a col·laborar en la pel·lícula animada 'Destino'. La col·laboració no va resultar fructífera i va acabar vuit mesos després de començar. "Tenien punts de vista diferents sobre com explicar una història", explica el comissari de l'exposició, que afegeix que Disney convidava sempre els seus animadors a desenvolupar personatges sòlids, a insuflar personalitat en les creacions animades. "A Dalí, en canvi, no li importaven els personatges. Per a ell les històries no eren narratives que començaven en el punt A i continuaven en el punt B i després en el C. Per a ell una història era una successió d'imatges, com si fossin somnis", indica Nicolaou. 'Destino' va veure la llum el 2003, 58 anys després de ser concebuda, gràcies a un nebot de Disney, que la va rescatar de l'oblit i va acabar la feina.

La mostra interactiva inclou pintures originals de Dalí, dibuixos, imatges cinematogràfiques d'arxiu, fotografies i el suport d'àudio narrat per l'actriu Sigourney Weaver.

stats