Polèmica
Cultura Dansa 14/02/2023

Acomiaden un coreògraf per haver refregat caca de gos a la cara d'una crítica

Marco Goecke ha estat suspès de feina i se li ha prohibit l'entrada a l'Òpera de Hannover

2 min
Marco Goecke, coreògraf

BarcelonaL'entreacte de l'espectacle Glaube - Liebe - Hoffnung, que es va representar dissabte a l'Òpera de Hannover, a Alemanya, va acabar com el rosari de l'aurora. El director de l'espectacle i coreògraf Marco Goecke va coincidir amb la crítica de dansa del diari Frankfurter Allgemeine, Wiebke Hüster, al vestíbul de l'Òpera. Hübster havia publicat una crítica negativa del muntatge anterior de Goecke i, quan la va veure, el coreògraf va barrar-li el pas. Segons explica la mateixa capçalera, Goecke va encarar-se a Hüster, va amenaçar-la verbalment i va dir-li que no la deixava tornar al teatre. També va acusar-la d'haver venut poques entrades per culpa seva i, després, va treure una bossa de paper amb excrements de gos i va llançar-los-hi a la cara. Després de l'atac, va marxar sense que ningú l'aturés. Hüsbter va ser atesa per la cap de premsa de la institució, que la va acompanyar al lavabo a netejar-se.

L'Òpera de Hannover ha explicat aquest dilluns en un comunicat que van contactar amb Hüster immediatament després de l'incident i s'hi van disculpar, "tant personalment com públicament". Goecke ha estat suspès de la feina "amb efectes immediats" i se li ha prohibit l'accés a les instal·lacions del teatre "amb l'objectiu de protegir el ballet i el teatre de qualsevol altre incident", diu la institució. Hüster va presentar una denúncia contra Goecke i la policia ha obert una investigació.

"Atac a la llibertat informativa"

El Frankfurter Allgemeine qualifica l'acció del coreògraf d'"humiliant agressió física" i considera que l'atac va "contra la llibertat informativa, la crítica i la llibertat de premsa en general". El diari també reclama més accions per part de l'Òpera de Hannover i considera que les mesures preses fins ara "són insuficients". La crítica que va enfurismar Goecke es va publicar aquell mateix dissabte i girava al voltant de l'espectacle In the Dutch mountains, que el coreògraf va crear per a la Nederlands Dans Theater, la companyia nacional de dansa dels Països Baixos. "En veure-la, hom se sent alternativament embogit i mort d'avorriment", va escriure Hüster sobre la peça.

Marco Goecke ha creat més de 90 coreografies i ha treballat amb el Ballet de Stuttgart, l'Scapino Ballet de Rotterdam i la Nederlands Dans Theater, entre altres companyies de dansa. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos reconeixements, com ara el Cultural Prize Baden-Württemberg i el premi Nijinski.

stats