Cultura 11/01/2016

David Bowie en 5 cançons

La vida del músic en cinc vídeos, de 'Space Oddity' a 'Blackstar'

Agències
2 min

BarcelonaLIZA JANE (1964) David Robert Jones es va estrenar en el món discogràfic amb tan sols 17 anys amb el single 'Liza Jane', llançat sota el nom de Davie Jones with The King Bees. Tant el tema principal com la corresponent cara B, 'Louie, Louie go home', van ser gravades en just set hores.

SPACE ODDITY (1969) Cançó estrella del segon àlbum de David Bowie, clàssic indiscutible de la música pop, mostrava un músic folk-rock amb un carisma compositiu tan pompós com demolidor. Un músic androgin sideral predestinat a dominar el planeta Terra a força d'una captivadora seducció.

HEROES (1977) Després de la demència a la qual el van portar els excessos del seu 'alter ego' Ziggy Stardust durant la primera part dels setanta, Bowie viatja fins a Berlín per mutar en forma i fons i oferir una de les trilogies més famoses del rock amb els discos 'Low '(1977), 'Heroes '(1977) i 'Lodger '(1979). Anys bojos al costat de Brian Eno, Iggy Pop, Tony Visconti i tants altres que van cristal·litzar en l'immortal 'Heroes'.

LET'S DANCE (1983) Ja fos marcant tendència o sumant-se a la moda de cada època amb elegància, Bowie sempre va saber sonar del seu temps –fins i tot, en ocasions, avançant sorprenentment–. El seu single 'Let's dance', del 1983, és dels vuitanta amb totes les seves forces, totalment diferent dels seus èxits dels setanta, però, igualment, un fenomen massiu.

L'influx de l'electrònica que va dominar el segon lustre dels noranta va arribar també fins a David Bowie, que va facturar discos valents com 'Earthling' (1997), 'Hours' (1999), 'Heathen' (2002) i 'Reality' (2003). El seu torrent creatiu semblava inesgotable, però aquí va quedar la cosa fins al seu retorn triomfal del 2013 amb 'The next day'. I encara el 2016 ens lliura, fa tres dies, 'Blackstar', que manté intacta l'essència Bowie perquè s'arrisca pels camins del jazz.

stats