Cultura 02/04/2018

Figueres canta a la llibertat d'expressió

El Festival del Còmic tanca l'edició amb un debat entre Valtonyc, Domínguez i Vera

Maria Garcia
4 min

FigueresEl Festival del Còmic de Figueres finalitza aquesta tarda de dilluns amb un debat sobre la llibertat d'expressió en el qual participen artistes i professionals de diferents àmbits que han patit la censura de primera mà: el raper mallorquí Valtonyc, l'escriptora Cassandra Vera, el periodista i humorista Jair Domíngez i el pallasso i regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona. Finalment no hi ha pogut assistir el raper Pablo Hasél, que està malalt. També participa en el debat, que té lloc a l'antiga presó de Figueres i està moderat per la periodista especialista en successos i tribunals Anna Punsí, l'advocada penalista Alexandra Rodríguez.

El primer convidat a prendre la paraula ha sigut el raper mallorquí, que ha rebut una forta i llarga ovació quan la periodista ha recordat que ben aviat està prevista la seva entrada a presó per complir els tres anys i mig als quals l'han condemnat.

"No em fa por, li he perdut la por i el respecte a l'Estat espanyol", ha afirmat el raper, que ha fet una crida a no autocensurar-se: "M'han utilitzat d'emissari per enviar el missatge «si creues aquesta línia, mira què et pot passar». I jo li he donat la volta, si em volen posar a la presó per fer cançons, en faré més i donaré a conèixer el cas perquè la gent no caigui en l'autocensura".

El següent a intervenir ha sigut Pesarrodona, que ha sigut imputat per un presumpte delicte d'odi i resistència greu. El pallasso va romandre durant unes tres hores al costat dels agents que custodiaven la porta del departament de Governació amb el seu nas de pallasso, durant els escorcolls de la Guàrdia Civil el 20 de setembre del 2017.

A respostes de la moderadora ha explicat quina era la intenció del regidor. "Què pretenia? Si estem dins de la revolució dels somriures què més bonic que un nas de pallasso per protestar per aquestes coses", ha assenyalat després de rebre un llarg i sentit aplaudiment. Pesarrodona també ha confessat que aquell 20 de setembre, a la nit, va rebre "moltes amenaces de mort, moltíssimes, però moltes més mostres de suport com la d'avui", ha subratllat.

La murciana Cassandra Vera, que va publicar 13 tuits on feia broma de l'assassinat de Luis Carrero Blanco a mans d'ETA, ha indicat que si ella continua en llibertat -finalment va ser absolta d'un any de presó- és perquè "són acudits molt fets servir i molt bojos, i, segons ells, no es basen en la figura sinó en la forma còmica".

Tot i això, l'escriptora ha denunciat que cada cop hi ha més repressió: "Sobretot a Catalunya, però també ara ho estem patint a Múrcia, on volen dividir la ciutat". I ha posat un exemple: "De cop veus policies passejant amb la metralleta per un pont per fer por a la població".

El periodista Jair Domínguez, que el 2012 va protagonitzar una polèmica per simular unes pràctiques de tir on les dianes eren les fotografies de diferents personatges com el rei Joan Carles, ha confessat que utilitza la provocació "per fer reaccionar la gent". "Sembla que estiguem endormiscats i hem d'aprofitar els altaveus que tenim com a personatges públics per fer reaccionar la gent".

L'advocada penalista Alexandra Rodríguez ha lamentat que "cada cop més persones estan involucrades en un procés judicial de manera injusta" i ha reconegut que, com altres juristes, és "incapaç d'entendre el que està passant".

Denúncies de tot tipus que violen la llibertat d'expressió

Els participants al debat han repassat diferents exemples de violació de la llibertat d'expressió i de persecució ideològica. Així, el raper mallorquí ha criticat que la "llibertat d'expressió existeix però només per a la dreta, no per a l'esquerra". I ha admès que al principi de condemnar-lo, ell defensava que no havia fet res i que el posaven a la presó per res. Però que després ha vist clar que sí que ha comès dos delictes: "Ser d'esquerres i ser independentista".

Tot seguit, el pallasso ha comparat el seu cas amb el d'Albert Boadella, president de Tabàrnia: "Boadella s'ha fet president d'una cosa estranya i en el meu cas m'apliquen quatre delictes i em volen portar a la presó". I l'escriptora ha recordat que el compte de Twitter de la Fundació Francisco Franco "està bloquejat en altres països".

L'advocada especialista ha denunciat que l'Estat "permet dir coses, però no protestar. I si protestes, ha de ser poquet i no en públic. Això està molt mal vist i molt pitjor si ho fas amb humor".

Sobre els casos personals de cada participant, Pesarrodona ha indicat que en el seu cas el problema és la jutgessa, "que no té límits". "El fiscal va presentar un recurs a favor meu perquè no hi veia indici de delicte, i la jutgessa no ho ha acceptat i vol passar la meva causa a la causa general contra l'independentisme", ha proclamat.

I en el cas de Valtonyc, ell creu que la seva condemna "no és un atac personal, sinó col·lectiu". "Si hagués cregut que era personal, hauria acceptat l'any i mig de presó que em van oferir. Però no claudicaré, ni perdré la dignitat ni donaré la raó a un jutge feixista". No obstant això, ha reconegut que només s'ha autocensurat en un tema: "Abans per atacar la princesa o la reina les insultava en la seva condició de dones, i en això sí que he demanat perdó i no ho he fet més".

La tuitaire i escriptora ha confessat que ella sí que es va autocensurar. "Quan va passar tot em va fer por perdre tot el que tenia i acabar a la presó, i em vaig autocensurar per evitar mals majors. Però si volen anar per tu, hi aniran encara que t'autocensuris".

El debat, celebrat a l'antiga presó de Figueres, ha acabat amb els crits espontanis de "No esteu sols" per part de les 300 persones que hi han assistit i que han omplert la galeria central de l'antiga presó. Amb aquest acte, a més, s'acomiada fins a l'any vinent el Festival del Còmic de Figueres.

stats