Cultura 21/06/2018

El fiscal demana arxivar la denúncia contra 'Fariña' i acabar amb el segrest del llibre

La jutge Alejandra Pontana ja va segrestar cautelarment el llibre a petició de l'exalcalde d'O Grove

Ara
3 min
Nacho Carretero

BarcelonaEl fiscal que porta la denúncia de l'exalcalde d'O Grove, Alfredo Bea Gondar, contra el periodista Nacho Carretero i el seu llibre 'Fariña' ha demanat que s'arxivi la causa i que s'acabi el segrest del llibre. Després d'escoltar les diferents parts al judici, que ha tingut lloc aquest dijous a Madrid, el fiscal ha demanat al jutge que tanqui el cas perquè considera que no hi ha delicte d'intromissió en l'honor de Bea Gondar. L'exalcalde reclama mig milió d'euros a Carretero i a l'editorial per haver publicat que havia sigut condemnat per narcotràfic en algunes edicions del llibre sense fer-hi constar que la sentència va ser anul·lada pel Tribunal Suprem.

Al febrer, la jutge Alejandra Pontana ja va demanar el segrest cautelar del llibre del periodista Nacho Carretero, a petició de José Alfredo Bea Gondar, exalcalde d'O Grove (Pontevedra). El llibre, que es pot trobar en moltes biblioteques catalanes, aprofundeix en la història del narcotràfic gallec. Al gener, l'exalcalde de la població gallega va demandar Carretero i l'editorial Libros del K.O. per haver vulnerat, suposadament, el seu dret a l'honor. Després de la decisió judicial, el llibre es va convertir en número 1 de vendes a Amazon. Des que es va publicar la primera edició del llibre, segons l'editorial, se n'han venut 50.000 exemplars.

Empresonat i alliberat

Bea Gondar va encapçalar una llista d'independents el 1983 i va guanyar les eleccions municipals. Va governar el poble fins al 1991. Aquell any va tornar a ser el més votat, però tres dies abans que es constituís el nou ajuntament la policia el va arrestar perquè havien detingut un home que duia 30 quilos de cocaïna en un cotxe llogat per Bea Gondar. El van proclamar alcalde però era a la presó. Finalment en va ser destituït perquè no va poder comparèixer per formalitzar el nou govern. L'Audiència Nacional el va condemnar però el Tribunal Suprem va revocar la sentència perquè un dels testimonis va quedar invalidat. Això és part del que explica Carretero al seu llibre.

Un gremi combatiu

El jutjat número 7 de Collado Villalba (Madrid) va ordenar l'execució del segrest i va exigir la paralització immediata de la reproducció i distribució del llibre en format paper i digital. El Gremi de Llibreters sempre s'ha mostrat molt combatiu respecte al segrest del llibre. El 22 de febrer van emetre un comunicat en què manifestaven el "rotund desacord i unànime disconformitat" amb la decisió judicial de segrestar el llibre 'Fariña'. El gremi va assegurar que no trauria ni un sol llibre de les llibreries. "No permetrem que surti de les llibreries perquè això implicaria un precedent intolerable i molt perillós, no tan sols perquè atempta contra la llibertat d'expressió, sinó també perquè soscavaria el dret a la informació i a la cultura dels ciutadans", van assegurar.

El gremi qualifica la mesura judicial d'"extrema i anacrònica" i manifesta: "Mai podran censurar els teus drets com a lector. Ni les paraules. Ni 'El Quixot', evidentment". Els llibreters, fins i tot, van crear una eina per trobar les paraules del llibre censurat en l'obra de Cervantes.

Èxit televisiu

Dos dies després de la decisió de segrestar cautelarment el llibre es va estrenar la sèrie televisiva inspirada en l'obra de Nacho Carretero. Antena 3 va treure profit de la polèmica: "No hi ha millor promoció que aquesta", havia reconegut el director de producció de 'Fariña', Pepe Ripoll. Efectivament, el primer capítol va ser un èxit: 3,4 milions d’espectadors i un 21,5% de quota de pantalla.

stats