Cultura 15/12/2016

'En defensa de la cultura': els grans discursos de l'Ateneu Barcelonès amb l'ARA

Dissabte i diumenge, per 12 euros, es pot aconseguir el llibre amb cinc discursos inaugurals de personalitats com Àngel Guimerà, Valentí Almirall, Joan Maragall, Pompeu Fabra i Pere Coromines

Ara
2 min
'En defensa de la cultura'

BarcelonaUn tast de luxe dels discursos que han marcat la història de l’Ateneu i, amb ell, l’evolució de la llengua i cultura catalanes: aquest cap de setmana surt a la venda amb l’ARA 'En defensa de la cultura. Damunt les espatlles de gegants' (Arpa). El llibre, que es podrà aconseguir amb el diari el 17 i 18 de desembre per 12 euros, recull els discursos d’alguns dels presidents més coneguts que ha tingut l’entitat: el dramaturg, poeta i escriptor Àngel Guimerà; el periodista, polític i advocat Valentí Almirall; el poeta i escriptor Joan Maragall; l’enginyer i filòleg Pompeu Fabra, i l’escriptor i polític Pere Coromines. La cultura, i sobretot la llengua, és el tema central de les seves conferències.

Aquest dilluns que ve, dia 19, el llibre es presentarà a l'Ateneu Barcelonès a les 7 de la tarda. El presentaran el director adjunt de l'ARA, Ignasi Aragay, el president de l'Ateneu, Jordi Casassas i l'editor d'Arpa, Joaquim Palau.

L'evolució política i cultural

El primer dels discursos, que Àngel Guimerà va pronunciar el 30 de novembre del 1895, va provocar molt rebombori: “És un discurs molt simbòlic perquè era la primera vegada que es feia en català”, explica el president de l’Ateneu des del 2014, l’historiador Jordi Casassas. Els diferents discursos inaugurals també permeten veure l’evolució de la dinàmica política des de finals del segle XIX fins a la Guerra Civil. Valentí Almirall va rellevar Guimerà i va defensar que el catalanisme havia de superar la formulació literària i cultural per passar a preocupar-se de qüestions més polítiques. “És més pragmàtic que Guimerà”, resumeix Casassas. Almirall va fer una defensa aferrissada de la llibertat: “En nom de la llibertat reclamem parlar i escriure com millor ens sembli”, va dir en el seu discurs. “Imposar una llengua és un pecat contra la natura”, va afegir.

stats