Cultura 24/06/2019

Un grup de músics denuncien Universal per l'incendi que va cremar milers d'enregistraments originals

Reclamen com a mínim 100 milions de danys i perjudicis pels 500.000 enregistraments perduts

Ara
1 min
El cantant Tom Petty en un concert del juny del 2010 a Rússia

BarcelonaUn grup de músics i d'hereus de drets d'autor d'artistes, com ara els del raper Tupac i els del cantant Tom Petty, van posar divendres una denuncia col·lectiva al tribunal federal de Los Angeles contra Universal Music Group (UMG). Acusen el segell d'haver amagat de manera deliberada la importància d'un incendi que va tenir lloc el 2008, i en què s'haurien perdut fins a 500.000 enregistraments originals ("màsters"). El 'New York Times' va fer aquesta revelació a principis de juny i a partir d'aquí els músics s'han mobilitzat per presentar la denúncia.

Els denunciants reclamen almenys 100 milions de danys i perjudicis al número u mundial de música. "UMG ha conservat els enregistraments originals, que representen el treball musical dels demandants, en un magatzem que no estava adaptat a les normes", diu la denúncia. Universal Músic "ha dissimulat les pèrdues en declaracions públiques falses". Entre els enregistraments que es van cremar hi havia obres, de vegades úniques, d'estrelles llegendàries com ara Billie Holiday, Louis Armstrong, Ella Fitzgerlad, Sonny and Cher, Joni Mitchell, Eric Clapton, Elton John, Janet Jackson o Nirvana.

El document l'han presentat tres despatxos d'advocats que representen també els interessos del grup Soundgarden, de la formació Hole, fundada per Courtney Love o el cantant de folk Steve Earle.

stats