Cultura 19/08/2015

El director del Rototom: "Passar per racistes és el que ens ha fet més mal en 22 anys"

Filippo Giunta assegura que va actuar de "bona fe" i que no pretenia "entrar a la vida privada dels cantants"

Efe
2 min
Ambient del Rototom Sunsplash 2015 / EFE

CastellóEl director del festival Rototom Sunsplash, Filippo Giunta, ha reconegut que es va equivocar en cancel·lar l'actuació de l'artista jueu Matisyahu, tot i que ha insistit que va actuar "de bona fe" per evitar possibles problemes, i ha rebutjat les acusacions de racista.

Giunta ha assegurat que el Rototom va demanar a Matisyahu que es pronunciés sobre la violència i el dret del poble palestí a tenir un estat propi per tenir arguments i "ajudar a defensar-lo" davant de la campanya de boicot de BDS i explicar a la gent que "estaven malinterpretant el missatge de l'artista". Finalment, ha afegit el director, Matisyahu va decidir "legítimament" no contestar a les nostres preguntes i al final "vam decidir anul·lar per salvar el festival", encara que reconeix que va cometre una "ingenuïtat" i es va equivocar.

Giunta ha assegurat que el Rototom sempre ha buscat el diàleg davant dels conflictes i que mai han "pretès entrar a la vida privada dels cantants", perquè només valoren "els missatges que envien des de l'escenari". El més important, ha afegit, "és respectar el dret d'una persona a expressar-se" i ha explicat que la decisió d'anul·lar "el concert no va ser una forma de censura sinó per eliminar un problema i un conflicte". I ha afegit: "Però quan vam veure que havíem violat un dret fonamental d'una persona a expressar-hem rectificat i demanat disculpes". "Ens hem equivocat per pensar que no aconseguiríem res de positiu mantenint el concert i hem fet més mal que bé", ha afegit.

Ahir va tenir lloc una reunió amb tot el personal, amb un debat "molt delicat i amb molt de patiment", ha reconegut Giunta, perquè "s'havia posat en dubte la nostra bona fe i s'havia malinterpretat la nostra actitud d'una manera que ofèn la nostra història, el fet de passar per racistes és el que més mal ens ha fet en 22 anys", ha reconegut en una entrevista dins el recinte del festival, que va arrencar el dia 15 d'agost i conclou dissabte que ve.

La seqüència dels fets

El festival de música 'reggae' més gran d'Europa s'ha vist immers en una polèmica després de la campanya iniciada pel grup Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel del País Valencià, que finalment va desembocar en la cancel·lació de l'artista nord-americà Matisyahu. El festival ha reconegut avui que va cometre un error, ha demanat disculpes al cantant nord-americà i l'ha convidat de nou a participar en el certamen el proper dia 22, tal com estava previst inicialment, tot i que ell encara no ha respost a aquesta oferta.

El director afirma que els que van plantejar i van donar suport al "boicot" no coneixien Matisyahu i per això li van plantejar les preguntes, perquè els "hauria servit molt per desmuntar d'una manera simple i no violenta la protesta". Després de no obtenir resposta de Matisyahu van prendre la decisió "de bona fe" pensant que era el més "coherent" per a l'artista i per al festival. En conèixer les reaccions de condemna a tot el món que va suscitar la decisió, Giunta ha dit: "Demanem disculpes immediatament".

stats