SECTOR EDITORIAL
Cultura 19/12/2013

La Documenta tanca al Gòtic i vol començar de nou a l'Eixample

Sílvia Marimon
2 min

Barcelona.El futur de la llibreria Documenta és menys incert. Fa mesos el seu propietari, Josep Cots, va apuntar que no podria renovar el lloguer del local que ocupa des de fa 39 anys al carrer del Cardenal Casañas, a pocs metres de la plaça del Pi. Les habitacions de luxe substituiran les prestatgeries amb llibres. El final del contracte de lloguer coincideix, a més, amb la jubilació de Cots: l'any vinent fa 65 anys.

Ahir va anunciar, però, que no s'acomiada. Cots busca el suport popular, a través de Verkami, per aconseguir els 40.000 euros que li permetran començar de nou a l'Eixample. "Serà un altre local, amb decoració i cares noves, però l'esperit serà el mateix", diu el llibreter. La Documenta tampoc canviarà de nom ni marxarà del centre. "No vull que sigui una llibreria de barri", alerta Cots. En aquesta nova aventura l'acompanya un nou soci: l'enginyer Eric del Arco. Cots diu que ell continuarà a la llibreria, un parell d'anys, i ensenyarà l'ofici a Del Arco, que fins ara n'era client i estudia humanitats. "Del Arco és perfecte, té el cap ordenat d'un enginyer i estima la literatura", explica Cots.

Una llibreria activa i compromesa

L'objectiu del propietari de la Documenta és aconseguir els diners abans del 31 de gener, tancar el local de Ciutat Vella el 28 de febrer i obrir la nova llibreria, que serà més gran que l'actual, l'1 d'abril. "El trasllat potser és l'opció més boja, és tot un repte. De moment em trobo bé i tinc ganes de continuar treballant, perquè entre llibres em diverteixo molt", argumenta Cots. No li falta energia. A la Documenta, aquest històric llibreter, amb el seu inseparable corbatí, es mou amb rapidesa. No para de traginar entre prestatgeries, taules i clients.

Ell defensa que la seva és una de les poques llibreries històriques de Barcelona que persisteixen. "L'altra és la Taifa", assegura. La seva aventura com a llibreter va començar el 1975. En aquell moment, obrir una llibreria era pràcticament una activitat antifranquista. Llicenciat en filologia, Cots no es veia donant classes i va decidir obrir la Documenta. La seva ha estat una llibreria activa i compromesa. Un exemple és el Premi Documenta, una plataforma de llançament de joves de menys de trenta-cinc anys. Ha organtizat pessebres subversius, jesusades - van demanar a la clientela que hi portessin un Jesús -, vermuts, debats i after hours literaris.

stats