MÚSICA
Cultura 19/06/2019

Don Omar, gran reclam del festival de ‘reggaeton’ del Fòrum

L’RBF espera aplegar 45.000 persones el 27 de juliol

Jordi Garrigós
3 min
Don Omar és el cap de cartell de la tercera edició del Reggaeton Beach Festival de Barcelona, que aquest any tindrà una segona jornada dedicada als nous talents urban.

BarcelonaTorna el Reggaeton Beach Festival (RBF) de Barcelona, i amb una novetat important: serà dues vegades més gran que fina ara, en mida i assistents. Si en l’edició de l’any passat van esgotar-se les 20.000 localitats a la venda, amb un cartell amb Daddy Yankee i Bad Bunny (que aquest any estarà al Sónar), per al festival que se celebrarà aquest 27 de juliol l’organització ha posat a la disposició dels seguidors de la música urbana 45.000 entrades, més del doble. Don Omar és el gran nom de la tercera edició, que omplirà el parc del Fòrum amb una dotzena d’hores ininterrompudes de música en directe. A més, s’amplia a una segona jornada dominical en què actuaran bandes emergents de l’escena urban barcelonina que sortiran d’un concurs per l’apli oficial del festival.

“El creixement de l’RBF ha estat tan ràpid i fort que en dos anys hem passat a treballar-hi pràcticament en exclusivitat”, explica Julián Martín, director d’un esdeveniment que ja s’ha convertit en una marca: “Tenim moltes propostes sobre la taula de poblacions que volen fer-ne un. De moment aquest juliol el farem en dues ciutats més”. Si l’estiu passat va tenir lloc la segona edició de Barcelona i la primera de Benidorm, el 2019 veu néixer el festival en dues localitzacions més, Santander i Mallorca, on ja han exhaurit totes les entrades.

Pel que fa al cartell, que comparteix molts dels noms a les quatre poblacions, destaca l’aparició de Don Omar -que només actuarà a Barcelona- per sobre de tots. “És pensar en urban i que t’aparegui ell”, explica el programador de l’RBF, que amb aquesta incorporació pretén fer una crida a generacions més adultes de les que han assistit fins ara al festival. Natural de Puerto Rico, Don Omar és l’autoproclamat rei del reggaeton, sobretot per ser un dels pioners que van arribar a la radiofórmula. Col·laborador d’artistes com Alejandro Sanz, Rubén Blades, Maluma i Ricky Martin i guanyador de diversos premis Grammy i Billboard, Don Omar podria aterrar a l’esplanada del Fòrum amb el seu esperadíssim nou disc sota el braç, que previsiblement es publicarà aquest estiu després de quatre anys de silenci.

Rels B, Juan Magan i Karol G

Altres noms destacats del Reggaeton Beach Festival seran els del raper mallorquí Rels B, que suma 700 milions de reproduccions de les seves cançons a YouTube; Juan Magan (“Un resident i amic de la casa que, a més, ha compost l’himne oficial del festival”, diu Julián Marín) i Karol G, una autèntica superestrella del gènere que presentarà per primera vegada a Barcelona el seu segon disc, Ocean. La presència de la colombiana, sumada a la de Natti Natasha, no eclipsa la gran desigualtat entre dones i homes que previsiblement es viurà a l’escenari del Fòrum: en l’edició catalana, i a falta d’artistes per confirmar, són les dues úniques actuacions musicals femenines previstes per a dissabte. Tot i això, i fent un còmput general, els responsables han definit el cartell com “un exemple de varietat, tant per generacions com d’estil”.

A banda de parlar dels artistes que tocaran el primer dia, els directors del festival volen ser “un exemple” i trencar “alguns dels tòpics” que corren al voltant del reggaeton : “Tindrem un punt violeta de denúncia de violència i d’actituds masclistes, i també hi haurà vigilants itinerants entre el públic per detectar-ne casos”.

Fora de Catalunya no podran veure Don Omar, però es reparteixen altres noms que no actuaran aquí. És el cas de Nicky Jam, Farruko, o la californiana Becky G, que ben aviat -el 28 de juny- cantarà al Poble Espanyol en el marc del festival Share i acompanyada per C Tangana.

stats