Art
Cultura 20/10/2014

La Pedrera exposa "el nou art" d'El Lissitzky

L'exposició acull fins el 18 de gener un centenar de pintures, escultures, gravats, fotografies i il·lustracions de l'artista rus, que utilitzava l'art com un "mitjà de transformació social"

Acn
2 min
Il·lustracions a revistes d'El Lissitzky, exposades a La Pedrera fins el 18 de gener

BarcelonaLa Pedrera inaugura aquest dimarts l'exposició 'El Lissitzky. L'experiència de la totalitat', que recupera 138 d'obres de col·leccions públiques i privades de l'artista rus entre fotografies, gravats, pintures, escultures i dissenys. Eliezer Màrkovitz Lissitzky, conegut com a El Lissitzky, és un dels artistes més influents i controvertits del segle XX de l'ambient avantguardista, en concret de l'abstracció i el constructivisme. La Fundació Catalunya - La Pedrera ha destacat que l'artista "era un dels creadors més compromesos en la recerca d'un nou art per a l'home nou sorgit de la Revolució d'Octubre", el 1917.

La mostra acull obres del principi i del final de la seva etapa artística que abans no havien estat mostrades a La Pedrera per poder contextualitzar la seva trajectòria, segons ha explicat la directora de cultura de la Fundació, Marga Viza. En els inicis de la seva carrera, les seves obres estaven més influenciades per l'estil abstracte, amb uns tipus de quadres que ell mateix va anomenar "prounen": composicions geomètriques que, segons el mateix Lissitzky, estaven entre la pintura i l'escultura.

Segons la comissària de l'exposició, Oliva Maria Rubio, "és un artista total que no jerarquitza les diferents arts, sinó que utilitza de la mateixa forma el disseny, la pintura, l'arquitectura i la fotografia a favor de posar l'art al servei d'una millora del món i d'una transformació de la societat". A més, Rubio ha afegit: "Lissitzky va voler fer de l'art un mitjà de transformació social". Aquest espai ha exposat altres artistes russos molt influents com Kandinsky, Chagall i Ródtxenko, i tot i que Lissitzky no és tan conegut, Viza recalca la seva importància: "No és menys important per les seves aportacions a les arts gràfiques i el disseny de les exposicions".

stats