Cultura 03/06/2019

Enciclopèdia llança Univers, un nou segell amb vocació generalista

El primer volum, 'Barcelona Suites', aplega onze contes tant d'autors joves com consolidats

V. Gaillard
2 min
Ester Pujol i Joan Abellà rodejats d'alguns dels autors del primer volum, 'Barcelona Suites'.

BARCELONAEnciclopèdia Catalana recupera el nom d'un antic segell de la desapareguda llibreria Catalònia, Univers, en un projecte editorial de vocació generalista que publicarà tant autors catalans -novells i consolidats- com estrangers traduïts, assaig i poesia. "Volíem retre homenatge a aquest segell d'esperit republicà que dirigia Carles Soldevila i que va publicar 48 llibres fins a la guerra", ha explicat aquest dilluns Ester Pujol, directora literària d'Enciclopèdia i responsable del nou segell. "Això significa que som una baula més de la cadena cultural". "Hi ha molta diversitat en el panorama editorial i el nostre objectiu és fer créixer els lectors", ha dit Joan Abellà, director general del Grup Enciclopèdia.

Pujol calcula que es publicaran uns 65 títols l'any, un 60% dels quals d'autors catalans. El tiratge dependrà de cada títol. El primer, 'Barcelona Suites', que sortirà a la venda dimecres, aplega onze contes de Xavier Bosch, Roc Casagran, Natàlia Cerezo, Empar Moliner, Jordi Nopca, Sergi Pàmies, Adrià Pujol Cruells, Jordi Puntí, Clara Queraltó, Llucia Ramis i Sílvia Soler. Aquesta última, que fins ara publicava amb Columna, ja ha anunciat que ha fitxat per Univers per a la seva pròxima novel·la, que sortirà d'aquí dos anys. "Tinc una confiança total en l'Ester Pujol, la meva primera editora, i em sento més còmode en el context d'Enciclopèdia". Un altre autor que publicarà amb Univers és Jordi Cabré, l'última novel·la del qual, 'Digues un desig' (Premi Sant Jordi), va sortir publicada per Enciclopèdia Catalana.

Altres títols en perspectiva són 'L'abisme', de Carla Gracia, i 'L'home del barret', de Berta Jardí, que sortiran el 28 d'agost; 'La veritable història d'una mentida', de Ramon Erra, el 2 d'octubre, i dues traduccions: 'L'insòlit final del senyor Monroe', de l'autor contemporani Dan Mooney, i les recuperacions de G.K. Chesterton 'El Napoleó de Notting Hill' i Rebecca West 'La família Aubrey', que sortiran el 13 de novembre.

"Volem tenir una mirada llarga i també serem actius a l'hora de cercar noves veus, però amb una dedicació artesanal", ha exposat Pujol, antiga editora de Columna, del Grup Planeta. "Ara és un bon moment de projectar els autors en català i nosaltres hi podem contribuir. No sobra cap projecte, tots són benvinguts", s'ha justificat quan li han preguntat si Univers venia a omplir algun buit editorial.

Actualment Enciclopèdia Catalana compta amb els segells La Galera, d'infantil i juvenil; Bridge, de novel·la gràfica, còmic i 'funbooks'; Rata, de literatura 'singular'; Catedral, que passarà a publicar exclusivament en castellà i finalment la nova Univers. El disseny és d'Enric Jardí amb il·lustracions escollides i realitzades expressament per a cada títol.

stats