Memòria Històrica

Renuncien a les subvencions del Memorial Democràtic per ridícules

Les entitats, que sobreviuen gràcies al voluntariat, demanen canvis en la distribució dels ajuts, que poden ser inferiors a 200 euros

3 min
Les entitats memorialistes lluiten des de fa anys per recuperar la comissaria de Via Laietana com espai de memòria.

BarcelonaL’Associació Catalana d’Expresos del Franquisme, que es finança amb les quotes dels socis, és una de les entitats que aquest any renunciaran a la subvenció del Memorial Democràtic: els donaven només 170 euros i n’havien demanat 3.000. “La precarietat de les subvencions és un problema que s’arrossega des de fa temps i és de fons. Nosaltres tenim la sort que Comissions Obreres ens ha acollit al seu local, perquè si haguéssim de pagar lloguer ja ni existiríem, hauríem desaparegut”, diu Carles Vallejo, que va formar part de la lluita antifranquista, va patir tortures a la comissària de Via Laietana i actualment presideix l’Associació Catalana d’Expresos del Franquisme. “Som un servei públic. Anem a les escoles, als instituts, fem projectes, llibres, revistes i engeguem campanyes com la recollida de firmes per reivindicar que la memòria democràtica formi part del currículum escolar. Ho fem de manera voluntària, a vegades posant diners de la nostra butxaca”, denuncia. Per això han decidit renunciar a aquesta ajuda tan raquítica, segons ha pogut saber l'ARA.

L’Amical de Mauthausen decidirà en una reunió dimecres si hi renuncia, al·lega o accepta; el més segur és que hi renunciï: “És un problema de fa temps. Les subvencions surten tard, quan ja hem avançat els diners per als projectes”, apunta Joan M. Calvo, president de l’Amical. “Ens donen uns 350 euros, una quantitat que no arriba al 6% del que havíem demanat. No ens surt a compte si tenim en compte les hores que hem de dedicar a justificar aquesta quantitat i tota la gestió administrativa”, afegeix. L'Amical es finança amb les quotes dels socis, però pot rebre subvencions per a projectes concrets d'altres administracions de l'estat o d'Europa, perquè és d'àmbit estatal.

Una altra entitat que ha renunciat a la subvenció és la Fundació Cipriano García de Comissions Obreres, que aquest any havia demanat una sola subvenció per una exposició sobre el moviment obrer i l'Assemblea de Catalunya i li havien atorgat una subvenció de 200 euros. En la mateixa línia que ja va renunciar a la subvenció l'any passat, la Fundació critica que el procés sigui el mateix per a corporacions municipals, universitats, productes audiovisuals i editorials que per a entitats del món associatiu memorial, perquè aquestes últimes fan un treball “desinteressat i sostingut al llarg dels anys”. L'entitat reprova que dels 92 projectes subvencionats, únicament tres facin referència al món del treball i del sindicalisme.

L'Associació Memòria i Història de Manresa fa, des de fa anys, una important tasca de recuperació de documents i capítols desconeguts de la història i els difon. En els eu cas, no hi renunciarà perquè, segons el seu president, Joaquim Aloy, no s‘ho pot permetre. “El Memorial, als seus inicis, donava subvencions rellevants que ens permetien fer moltes activitats, però ara les quantitats són ridícules. Cal un canvi radical i fer molts replantejaments, perquè puguem treballar amb certa tranquil·litat”, diu Aloy. “Les subvencions van sortir després de l’estiu, es van resoldre fa una setmana i s’han de liquidar a finals d’any; és un problema de calendari, però també s’han de reformular les bases”, reivindica Vallejo. Hi ha una altra qüestió, que va més enllà de les subvencions, que és la fiscalitat: les ajudes poden acabar penalitzant. “A Espanya l’Església catòlica no té càrrega fiscal, però nosaltres hem de pagar com si fóssim una societat anònima. La situació no té res a veure amb les entitats memorialistes d’Europa”, lamenta l’expres polític.

Totes aquestes entitats portaran les seves demandes aquest dimarts al Consell de Participació del Memorial. El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, és conscient que els canvis són necessaris. La prioritat, explica, és que l'any que ve les subvencions surtin a temps. “De cara al 2023 canviarem les bases –assegura–. Crearem una comissió per estudiar com fer-ho. No té gaire sentit que siguin tan esmicolades”, diu. Aquest any la quantitat a repartir és de 100.000 euros, inferior a l’any passat. L’any vinent, segons Villatoro, serà superior.

stats