Cinema
Cultura 04/11/2014

Ermanno Olmi estrena pel·lícula des de l'hospital

'Torneranno i prati' és un al·legat pacifista situat a la Primera Guerra Mundial. Amb 83 anys, Olmi és un dels directors més veterans del cinema italià actual

Efe
2 min

BarcelonaEl director de cinema italià Ermanno Olmi (Bèrgam, 1931) presenta aquesta setmana la seva nova pel·lícula sobre la Primera Guerra Mundial, 'Torneranno i Prati', amb un missatge en vídeo des de l'hospital de Milà (nord) on es troba ingressat a causa d'una pulmonia.

Olmi va explicar en la gravació que aquest film, que arribarà a les sales de cinema el 6 de novembre i que la Filmoteca preestrena aquest dimarts al vespre, a les 20 h, pretén "expiar la traïció" comesa contra totes les víctimes de la Gran Guerra, que van morir sense saber per què. "Hem protagonitzat una traïció contra tots aquells joves i civils, milions de persones, que van morir en aquesta guerra, perquè mai els vam explicar per què van morir", ha assenyalat el cineasta.

El centenari, una commemoració per demanar excuses

"Més enllà de les fanfàrries, les banderes i els discursos que acompanyen el centenari d'aquesta guerra, la celebració ha de ser per a nosaltres una ocasió per demanar excuses", ha destacat.

En el seu missatge, Olmi va confessar també que es tracta d'una cinta dedicada al seu pare, que va combatre en la Primera Guerra Mundial entre 1915 i 1918.

"Quan em van proposar dirigir aquesta pel·lícula, el meu primer pensament va ser per al meu pare, que de petit m'explicava les històries de la seva vida de soldat", va afegir el cineasta.

La pel·lícula, que aborda la Gran Guerra amb un esperit pacifista comença en una nit de 1917 en una trinxera a les muntanyes d'Asiago, on dos soldats italians desobeeixen les ordres militars i escolten les seves consciències. Per al rodatge del film, que es va perllongar durant vuit setmanes, es van reconstruir dues trinxeres a Val Formica i Val Giardini a les muntanyes d'Asiago, a la regió italiana del Vèneto.

Olmi és un dels noms més veterans del cinema italià actual, amb pel·lícules com 'Il tempo si è fermato' (1958), 'La circostanza' (1974) i 'Lunga vita alla signora!' (1987). Abans de 'Torneranno i prati' va estrenar 'Il villaggio di cartone (2011).

stats