Música

Espanya no és país per a músics britànics

El Primavera Sound cancel·la la gira de dues bandes pel sobrecost que impliquen els visats per als treballadors

2 min
El grup britànic Black Country, New Road

BarcelonaEls problemes burocràtics derivats del Brexit estan afectant la música en directe als països de la Unió Europea, i sobretot a Espanya. Ara els treballadors britànics necessiten un visat per fer feina fora del Regne Unit, i els tràmits costen uns 500 euros. Tanmateix, una vintena de països han arribat a acords de reciprocitat amb el govern britànic per implementar visats gratuïts de 90 dies, la qual cosa beneficia els grups musicals britànics que fan gires per Europa. Els països que han signat l'acord són Àustria, Bèlgica, la República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, els Països Baixos, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia i Suècia. És a dir, Espanya és un dels estats que encara demana visat de pagament als treballadors britànics. Curiosament, els treballadors espanyols sí que disposen de visats de feina temporals gratuïts per treballar al Regne Unit.

L'efecte negatiu de tot plegat ja es comença a notar: aquest dimecres la direcció del festival Primavera Sound ha anunciat la cancel·lació de les gires per Espanya de dues bandes britàniques, Squit i Black Country, New Road, que havien d'actuar a Barcelona, Vigo, Madrid i Sant Sebastià entre el 28 d'octubre i el 3 de novembre.

El fet que el govern espanyol no vulgui expedir visats temporals gratuïts repercuteix negativament en els promotors espanyols que treballen amb grups que actuen en sales de petit i mitjà format. Per exemple, Black Country, New Road és una formació de set músics, als quals cal sumar el personal de gira; pel cap baix, això pot implicar haver de pagar una dotzena de visats, uns 6.000 euros. Tant si l'assumeixen els músics com els promotors, aquests 6.000 euros de sobrecost poden fer inviable una gira per sales de 500 persones. El problema també existeix en gires de gran format i en festivals, tot i que l'impacte és més baix com més gran és l'aforament dels concerts.

stats