Teatre
Cultura 16/09/2013

Els espectadors de teatre cauen un 21% i la recaptació es desploma un 25%

ADETCA anuncia que els teatres abaixaran el preu de les entrades entre un 10 i un 25%

Laura Serra
1 min

BarcelonaAquest migdia s'han fet públiques les xifres de la temporada teatral 2012-2013 i les males previsions s'han acomplert. Tot i que fins l'any passat –i malgrat la crisi– s'havien mantingut en creixement, l'augment de l'IVA del setembre passat es confirma con una estocada letal.

Durant la temporada 2012-2013, els espectadors de teatre van caure un 21%. Però la dada més greu és la de la recaptació, que es va desplomar un 25%, fins als 51 milions bruts. A més, com a conseqüència a l'increment de l'IVA, les empreses han ingressat un 33% menys que l'any passat. L'ocupació mitjana a les sales barcelonines ha sigut del 51%, un 5% menys que l'any passat.

Davant aquesta situació crítica, els teatres contemplen una mesura d'impacte: l'abaratiment de les entrades, en una forquilla que arriba fins al 25%. També faran una onada de publicitat especial, amb l'ajunt de la Conselleria de Cultura, a TV3 i Catalunya Ràdio els propers mesos. El conseller Mascarell ha defensat la salut creativa del teatre –"el sector no està en crisi", ha dit– i ha insistit que cal corregir l'IVA a la baixa. "No sé què estan esperant", s'ha queixat.

L'obra més vista enguany ha estat 'La família irreal', per davant de 'Campanades de boda' i 'Toc toc'. I en sales petites, l'obra del mentalista Luis Pardo, 'Tu digues que l'estimes' i 'Litus'. El gènere que perd més públic és el musical i el teatre familiar.

Aquest vespre se celebrarà la gala Barcelona Aixeca el Teló al Teatre Coliseum per inaugurar la temporada.

stats