INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 01/02/2013

Eugènia Serra: "El pressupost ha caigut un 36% en quatre anys"

Pendent "Tenim pendent de catalogar un fons de 350.000 documents" Ampliació "Guanyar espai és prioritari si volem ser més visibles i més eficients, i depenem del trasllat de la Massana"

Sílvia Marimon
2 min
La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.

Eugènia Serra (Barcelona, 1959) va rellevar Dolors Lamarca com a directora de l'emblemàtica Biblioteca Nacional de Catalunya el juny passat. Encara amb ganes i imaginació un període complicat. El pressupost del 2012 va ser de 8.165.578 euros (un 36% menys que fa quatre anys).

Què no pot deixar de fer aquest 2013 la Biblioteca de Catalunya?

Dir quines són les prioritats és complicat, perquè encara no tenim el pressupost del 2013. Si tenim el mateix pressupost que l'any passat intentarem complir amb el contracte-programa. Hi ha alguna cosa, però, que una biblioteca no pot deixar de fer, que és identificar, recollir i catalogar el patrimoni.

Quants documents té pendents de catalogar?

Hi ha 350.000 documents per catalogar. És clau catalogar els fons pendents. És important, perquè, fins que no estigui tot processat, no podrem saber què tenim ni ho podrem posar a disposició dels usuaris.

Les retallades també han afectat el procés de digitalització.

El millor any hi vam poder dedicar 100.000 euros. Els recursos, però, han anat disminuint any rere any. Fins l'any passat ens manteníem, perquè, en part, ens acollíem a una subvenció de l'Estat. Aquest any ja ens han dit que no hi haurà subvenció. Hem reservat 5.000 euros per digitalitzar una donació de fotografies de Pere Formiguera. Si les retallades continuen, el procés de digitalització quedarà aturat el 2014.

Quines fórmules ha ideat per fer front a la disminució de recursos públics?

Revisar els processos de treball i intentar simplificar-los. Aprofitar més la cooperació amb altres institucions i intentar fer més coses amb recursos propis, com tenir més presència a les xarxes socials. També estem cobrant taxes pel lloguer de sales.

Quina Biblioteca de Catalunya ambiciona?

Si hi hagués recursos, una de les apostes clares hauria de ser la digitalització, perquè així es dóna accés públic als documents. També s'hauria d'adquirir patrimoni a un ritme més intens i fer créixer la col·lecció. Si finalment es traslladés l'Escola Massana [la decisió depèn de l'Ajuntament], guanyaríem espai, podríem crear una zona cultural amb una programació contínua i potent i millorar els processos de treball, perquè podríem agrupar tot l'equip de la Biblioteca, que ara està dispers. També podríem mostrar la col·lecció bibliogràfica de Frederic Marés. Però, en aquest sentit, només podem encoratjar i pressionar perquè el trasllat de l'Escola Massana finalment es produeixi.

stats