LLETRES
Cultura 18/11/2011

Eusebi Ayensa guanya el premi Vallverdú amb un assaig sobre les cartes de Carles Riba descobertes a Grècia

La poesia d'Amadeu Vidal s'endú el Màrius Torres; Miquel Àngel Vidal, el Premi Lleida de novel·la, i Manuel Veiga, el de narrativa

Acn
2 min

LleidaEl traductor i professor Eusebi Ayensa (Figueres, 1967) ha guanyat el 28è premi Josep Vallverdú amb l'assaig D'una nova llum: Carles Riba i la literatura grega, basat en set cartes de Carles Riba que va trobar de manera casual a Grècia, en què parlava de la Grècia moderna. L'enginyer forestal Amadeu Vidal (Barcelona, 1973), guardonat ja amb diversos premis literaris, ha obtingut el 16è premi de poesia Màrius Torres, amb Juny, un recull de poemes que narren el primer any de vida del seu primer fill. Els Premis Lleida de narrativa han recaigut en l'escriptor mallorquí Miquel Àngel Vidal (Binissalem, 1962) en la modalitat de novel·la, i en Manuel Veiga (Barcelona, 1964) en la modalitat de narrativa.

El guanyador del Vallverdú, Eusebi Ayensa, és hel·lenista, traductor i professor. Llicenciat en Filologia Clàssica en l'especialitat de grec i doctor en Filologia Romànica, des de l'1 d'octubre de 2007 és director de l'Institut Cervantes d'Atenes. L'assaig D'una nova llum: Carles Riba i la literatura grega amb què ha guanyat el 28è premi Josep Vallverdú és fruit d'una troballa "casual" de set cartes del poeta Carles Riba, sis d'elles inèdites, de l'últim període de Riba, quan comença a interessar-se per la Grècia moderna. Són cartes escrites entre els anys 1958 i 1959 i, segons Ayensa, "molt sucoses", ja que, en elles, es descobreix un Riba diferent al dels anys 20, quan deia que l'única Grècia que l'interessava era la clàssica.

Amadeu Vidal ha guanyat el 16è premi de poesia Màrius Torres amb el treball Juny. Són poemes de vers lliure que parlen sobre el naixement del primer fill de Vidal (ara ja en té tres). El va escriure fa set anys, com diu ell, "en calent", quan va néixer, i després l'ha anat revisant. El treball recull poemes sobre el naixement i sobre el primer any de vida del nen. "És una visió de la paternitat en aquell primer any en què els pares no hi pintem gaire", ha ironitzat.

L'escriptor mallorquí Miquel Àngel Vidal ha guanyat el Premi Lleida de narrativa en modalitat novel·la amb Dies de tardor, un llibre que defineix com una "novel·la de ciutat". Ell ha escollit Palma de Mallorca perquè li és més propera però qualsevol ciutat mediterrània serviria, ha dit, com a escenari. De moment, el treball té 250 personatges però segurament, afirma, en tindrà més. "És un fresc contemporani del que passa a nivell social, polític i econòmic en una ciutat".

L'actor i dramaturg Manuel Veiga, tot i haver nascut a Barcelona, és fill de mare aragonesa i pare gallec i en part aquesta situació familiar li ha servit per escriure Allà on la ciutat de Candel canviava de nom, amb què ha guanyat el Premi Lleida en modalitat narrativa. El treball gira entorn d'en Paco Candel, segons ell, una de les figures més importants del segle XX a Catalunya per la integració d'aquells nous catalans que arribaven buscant un futur millor o d'altres fugint del poble on les seves famílies havien sigut els vençuts i, per tant, buscaven una mica d'anonimat en una gran ciutat com Barcelona.

Enguany, els premis literaris han rebut un total de 114 originals, 20 més que l'any passat. El lliurament dels premis es durà a terme durant una gala que tindrà lloc aquest mateix divendres al vespre a l'Auditori Enric Granados de Lleida.

stats