Publicitat
Publicitat

Art

Una exposició analitza el mite i la realitat de 'Somriures i llàgrimes'

La mostra 'La família Trapp. La realitat i Somriures i Llàgrimes', que acull el Museu de Salzburg, té una part històrica amb fotos i objectes de la família Trapp i una amb relíquies del rodatge de la pel·lícula de 1965

Seqüències com la de Julie Andrews cantant Do-re-mi als fills del capità Von Trapp van crear el mite, però després de la pel·lícula Somriures i llàgrimes hi ha la història real d'una família d'artistes que una exposició vol descobrir ara. La família Trapp. La realitat i Somriures i Llàgrimes és la mostra amb la que el Museu de Salzburg s'endinsarà a partir de divendres en el fenomen cultural que va néixer amb el film dirigit per Robert Wise, però també en els protagonistes de veritat que van inspirar el llargmetratge. De fet, l'exposició compta amb una secció centrada en la part històrica amb fotos de família, objectes de la vida quotidiana, uniformes i instruments musicals que permeten saber qui van ser els Von Trapp autèntics.

La segona part, més mitòmana, es nodreix de relíquies del rodatge de 1965 i relata el gran èxit que van tenir, sobretot en els anys cinquanta als Estats Units, els coneguts com Trapp Family Singer. "No hi va haver ni una ciutat amb més de 50.000 habitants als Estats Units en què no hàgim actuat", ha recordat avui dimecres a Salzburg Johannes Von Trapp, el fill menor de Maria, la matriarca de la família interpretada per Julie Andrews.

La mostra, oberta fins novembre de 2012, reuneix uns 180 objectes arribats de diverses col·leccions europees i nord-americanes, inèdits en molts casos.
L'exposició recorre la carrera militar del baró Georg Von Trapp, el seu segon matrimoni amb Maria Augusta Kutschera, la fugida als Estats Units després de l'annexió d'Àustria per l'Alemanya nazi, i l'èxit de la família cantant.

Una història es contraposa amb com va ser reflectida primer en un film alemany de 1965, després en un musical de Broadway i finalment en la pel·lícula protagonitzada per Julie Andrews i Christopher Plummer que va universalitzar el mite Von Trapp. Entre les curiositats de la mostra, destaca una instal·lació interactiva que permet escoltar l'èxit Do-re-mi en 15 idiomes diferents.

La presència d'aquesta exposició a Salzburg vol servir també per reconciliar el mite amb la ciutat que el va veure néixer. Tot i que Somriures i Llàgrimes va obtenir cinc Oscars i és la tercera pel·lícula més taquillera de la història, Àustria i Salzburg han donat durant molt de temps l'esquena al fenomen.
"L'exposició de la família Trapp no és només per a turistes, sinó que està també concebuda explícitament per al públic de Salzburg", ha explicat el director del Museu de Salzburg, Erich Max.
Per Max, que la pel·lícula hagi estat ignorada a Àustria durant tant de temps té a veure tant amb les incongruències, des de cronològiques a geogràfiques, respecte a la història real com amb una mena de "mala consciència" i una objecció a parlar del nazisme i les pressions que van obligar als Von Trapp a emigrar als Estats Units.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT