Del minipimer a la ceràmica de Picasso: obren les quatre exposicions del Museu del Disseny

El nou centre, que tindrà entrada gratuïta des de diumenge fins el 31 de gener, és fruit de la fusió de quatre museus barcelonins dedicats a les arts de l'objecte

De la batedora Minipimer a la bicicleta BH, de la motocicleta Impala a la cadira Garriri de Mariscal o les ceràmiques de Picasso. Aquestes són algunes de les més de 70.000 peces que atresora el nou Museu del Disseny situat a la plaça de les Glòries. El centre, que compta amb 6.000 metres quadrats d'espai expositiu, integra les col·leccions dels antics Museu d'Arts Decoratives, de Ceràmica, el Tèxtil i d'Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfica s'inaugurarà el proper dissabte 13 de desembre.

El museu obrirà les portes aquest diumenge –i tindrà entrada gratis fins el 31 de gener– després d'un llarg període de preparació, durant el qual s'ha realitzat una tasca exhaustiva de restauració de 1.810 les 2.071 peces exposades. Les exposicions es renovaran cada cinc anys. El febrer del 2015 s'inaugurarà també la primera exposició temporal, 'Disseny per viure', d'Òscar Guayabero, que se centrarà en el disseny que té la voluntat de millorar la vida diària dels usuaris als quals va destinat. A més de les exposicions, el Museu del Disseny té un centre de documentació amb més de 22.000 documents relacionats amb les arts de l'objecte i del disseny.

La directora del museu, Pilar Vélez, ha manifestat que la inauguració de l'equipament no suposa "el final d'un projecte", sinó "el començament d'una nova etapa", i que ja es pot parlar de normalització patrimonial. El cost anual del manteniment del Museu del Disseny és de 3,8 euros. Vélez ha explicat que el nou equipament "dóna un nou discurs a les col·leccions sota un paraigua propi del segle XXI", que concedeix una importància fonamental als "objectes, que ens remeten a una època, un estil o un moment àlgid del disseny ", datats des del segle IV fins a l'actualitat.

Aquestes són les quatre exposicions permanents del Museu del Disseny:

'Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural'

Inclou 2.000 obres de la col·lecció de disseny industrial del centre, des del 1930 fins a l'actualitat, amb l'objectiu d'explicar com aquests objectes d'ús quotidià s'han convertit en patrimoni cultural. Des d'un aixeta monocomandament de lavabo de Ramon Benedito a les setrilleres de Rafael Marquina, del Seat Eivissa a l' espremedora Citromatic , de la cadira Pedrera de Barba Corsini a les pinces de gel d'André Ricard.

'Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives i arts d'autor (segles III-XIX)'

Reuneix 1.200 peces, u n recorregut des del segle III al XX a través de la ceràmica, el mobiliari, el vidre, els teixits, les miniatures, rellotges, ventalls, papers pintats i peces d' autor. S 'exhibeixen un conjunt de arquimeses del segle XIX, caixes bagul amb calaixos del segle XVI, una tocador modernista de Joan Busquets, una estufa ornamental alemanya o diversos panells ceràmics amb escenes com 'La xocolatada' de 1710, així com una carrossa mallorquina de 1750. En aquesta mateixa planta es mostren col·leccions de ceràmica de Picasso, Joan Miró i Llorenç Artigas.

'Cossos vestits. Siluetes i moda (1580-2015)'

Analitza la relació entre el vestit i el cos, i presenta 111 vestits, 62 estructures i audiovisuals diversos. I l·lustren l'evolució i les servituds de la moda al llarg de la història, des del món dels cavallers i els cortesans en els segles XVI al XVIII, amb cotilles, mirinyacs o tafaners, fins a creacions més recents de Balenciaga o Paco Rabanne.

'El disseny gràfic: d'ofici a professió (1940-1980)'

Reuneix l'obra dels pioners en les disciplines d'aquest art i la seva professionalització al llarg del temps. R euneix cartells, publicitat, cobertes de llibre i embolcalls que permeten, segons Vélez, veure "el pas del dibuix publicitari al grafisme i, posteriorment, al disseny gràfic, seguint les transformacions de l'entorn productiu".