Fotografia
Cultura 28/04/2011

Familiars del matrimoni de 'Mater dolorosa' demanen als Centelles que cedeixen els drets de la imatge

Els hereus del fotògraf s'erigeixen com els únics titulars dels drets d'explotació de la imatge

Efe
2 min

LleidaEls familiars del matrimoni que apareix a la fotografia Mater dolorosa d'Agustí Centelles han exigit als Centelles que "deixin de comerciar" amb la imatge, i els germans han recordat que són els titulars dels drets d'explotació i reproducció de les fotos del seu pare.

La fotografia va ser presa per Agustí Centelles el 3 de novembre de 1937 al cementiri de Lleida, dos dies després que l'aviació franquista bombardegés la ciutat. Hi apareix Maria Riu Esqué plorant al costat del cadàver del seu marit, Gabriel Pernau i Sans.

Els Pernau sol·liciten als hereus de Centelles que renuncïin als drets que encara tenen sobre la imatge, censuren que els germans hagin reclamat 90.000 euros als Testimonis de Jehovà per difondre la imatge sense permís i també critiquen que es vengués l'arxiu del seu pare al ministeri de Cultura.

Sergi i Octavi Centelles han respost que sempre han tractat amb el màxim afecte la família Pernau i han destacat l'ampli front jurídic obert contra entitats i empreses, en referència al cas de la publicació de la fotografia Mater dolorosa a la revista Atalaya dels Testimonis de Jehovà, en què apareixia mutilada i s'ometia l'autoria; se'n van repartir setze mil exemplars en més de 150 països, segons els Centelles.

"La contundència del comunicat de la família Pernau ha de dirigir-se a l'entramat de la societat bíblica Watchover", sostenen els hereus del fotògraf, que recorden que són els únics titulars dels drets d'explotació i reproducció de les fotografies del seu pare i que tenen un contracte vigent amb la VEGAP, l'entitat espanyola encarregada de gestionar els drets de propietat intel·lectual dels autors de creacions visuals. "Seria sorprenent que la família Pernau estigués defensant una editora que ha piratejat una fotografia i ha omès el seu autor", han afegit.

stats