Cultura 19/12/2016

La família de Vázquez Montalbán dóna l'arxiu de l'autor a la Biblioteca de Catalunya

El gruix de materials inclou mecanoscrits, correspondència, la biblioteca personal i 136 documents audiovisuals i sonors

Antoni Ribas
2 min
Manuel Vázquez Montalbán passejant amb l'actor Juanjo Puigcorbé, que va interpretar el detectiu Carvalho

BarcelonaL'acte amb què s'ha fet pública aquest matí la donació de l'arxiu de Manuel Vázquez Montalbán per part de la seva família, ha estat tenyit d'emotivitat. "No ha sigut fàcil. Ha sigut una donació dolorosa, perquè d'alguna manera representa desprendre's d'una persona per segona vegada", ha dit la seva vídua, Anna Sallés, abans d'agrair l'assistència de familiars, entre els quals hi havia el seu fill Daniel, i amics l'acte.

Una selecció dels materials de l'arxiu de Manuel Vázquez Montalbán que han ingressat a la Biblioteca de Catalunya

El gruix de materials de Vázquez Montalbán que ha ingressat a la Biblioteca forma part de "l'allau de papers", com ha dit Sallés, que l'escriptor va deixar en morir l'any 2003. Ara la institució té el compromís fins l'any 2020 de catalogar la correspondència de l'escriptor amb personalitats com Rafael Alberti, Miquel Batllori, el 'comandate' Marcos i Santiago Carrillo. També manuscrits i mecanoscrits de les seves obres, més de 600 fotografies, articles i un conjunt de 136 enregistraments audiovisuals i sonors, alguns dels quals són entrevistes amb el creador del detectiu Pepe Carvalho. A més de la rellevància dels materials, per a la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, l'ngrés de l'arxiu de Vázquez Montalbán a la casa contribueix a "obrir un període històric que no tenim tan documentat". Així mateix, la Biblioteca farà una exposició amb aquests fons l'any 2022 coincidint amb el 50è aniversari de la primera novel·la de Pepe Carvalho.

Mecanoscrit d''El delantero centro fue asesinado al atardecer' amb notes manuscrites de Manuel Vázquez Montalbán

La donació també inclou la biblioteca personal de Vázquez Montalbán: 1.500 llibres i uns 800 números de revistes i traduccions de les seves obres. "Aquest és un acte vinculat al patrimoni col·lectiu", ha afirmat el conseller de Cultura, Santi Vila, per cloure l'acte. "Hi ha gent que sense haver llegit l'obra de Vázquez Montalbán –ha afegit–, entenen la ciutat de Barcelona i el país a través d'ell".

stats