Cultura 04/05/2022

Faraons i intel·ligència artificial per inaugurar el CaixaForum de València

Les exposicions al nou recinte cultural començaran el 22 de juny

Daniel Martín
3 min
Estat de les obres del CaixaForum València que obrirà les seves portes el pròxim 22 de juny.

ValènciaUna retrospectiva sobre el passat viatjant a l'Egipte dels faraons, una anàlisi sobre com l'art ha representat la natura i una reflexió sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en l'educació del futur. Són les tres apostes de la Fundació La Caixa per inaugurar el CaixaForum de València, que després de quatre anys d'obres obrirà les portes el 22 de juny. Així ho han anunciat aquest dimecres la directora general de la Fundació La Caixa, Elisa Durán; el director de cultura i ciència de l'organització, Ignasi Miró; el d'educació i màrqueting, Xavier Bertolín, i el director del CaixaForum de València, Álvaro Borrás, en una conferència de premsa celebrada a València.

L'encarregada de debutar a la sala gran d'exposicions del recinte cultural serà una mostra amb un nom tan majestuós com reclama l'ocasió: Faraó. Rei d'Egipte. L'exposició, que va passar per Barcelona el 2018, pretén revelar les particularitats i els secrets d'una monarquia tan mitificada com l'egípcia. Ho farà de la mà 137 peces entre escultures, papirs o esteles, entre altres objectes que han estat cedits pel Museu Britànic i que per primer cop visitaran València.

La sala 2 del nou espai cultural de València l'ocuparà la mostra Horitzó i límit. Visions del paisatge, que analitza com la representació de l'entorn feta per l'art ha determinat la percepció que tenim de la natura. Amb aquest objectiu, comptarà amb la col·lecció d'art contemporani de la Fundació La Caixa i diverses obres cedides per museus com el Prado i el Reina Sofia de Madrid. Entre les peces escollides s'hi inclouen algunes de Joan Miró, Gustave Courbet i Ramon Casas que reflecteixen moments claus de l'evolució tecnològica de la societat, com l'arribada del ferrocarril, la proliferació dels pous de petroli o la degradació de la natura per la contaminació.

Shabti del faraó Seti I.

Finalment, El Núvol, l'espai familiar i educatiu de CaixaForum de València, acollirà Educant en l'era de la intel·ligència. Segons explica Xavier Bertolín, es tracta d'una experiència interactiva que pretén explicar els avantatges que ofereix un bon ús de la tecnologia en l'àmbit educatiu. Per fer-ho, l'exposició difondrà models pedagògics que aprofiten la informàtica més avançada per afavorir l'aprenentatge, sempre evitant els perills de la pèrdua de privacitat i els biaixos que provoquen certs algoritmes. Entre els avantatges, Bertolín ha citat descarregar els docents del 40% de la feina i detectar les dificultats i les fortaleses de cada alumne per oferir-li, a més, solucions individualitzades i adaptades a les seves necessitats.

A més de les tres exposicions, per celebrar la inauguració del CaixaForum de València –un projecte de l'arquitecte figuerenc Enric Ruiz-Geli que ha requerit una inversió de 19 milions d'euros–, l'organització també ha previst la realització d'unes jornades obertes del 22 al 30 de juny, així com la posada en marxa de la seva programació cultural de l'espai ja aquest mateix estiu amb concerts, recitats de poesia o representacions escèniques.

Pel que fa a les expectatives d'assistència de públic, Elisa Durán ha avançat que l'organització confia que en el primer any el recinte assoleixi la visita d'entre 400.000 i 300.000 persones, xifres semblants a les que reben els CaixaForum de Palma o Saragossa. Per al 2023, la directora general de la Fundació La Caixa confia a acostar-se a les 600.000. Amb tot, Durán ha assegurat que l'objectiu del museu "no és un nombre sinó buscar la qualitat". "No busquem el turista, sinó potenciar el valor transformador de la cultura", ha emfatitzat.

stats